DISTRIBUIȚI

Ambasadorul Franţei în Statele Unite s-a întors miercuri la Washington, la două săptămâni după declanşarea unei crize fără precedent între cei doi apropiaţi aliaţi transatlantici, informează AFP, potrivit agerpres.

Astfel, ambasadorul francez Philippe Etienne a aterizat miercuri după-amiază pe un aeroport din capitala federală americană.


Citeşte şi: 100 de morţi într-o revoltă din închisoare! Preşedintele ţării declară ‘situaţie excepţională’ – Black News

Rechemarea sa la Paris pentru consultări, decisă la 17 septembrie de preşedintele francez Emmanuel Macron, a constituit o premieră în relaţia diplomatică dintre Franţa şi Statele Unite.

A fost cea mai spectaculoasă modalitate a autorităţilor franceze de a protesta împotriva noului parteneriat cu Marea Britanie şi Australia în regiunea indo-pacifică, anunţat pe 15 septembrie de preşedintele american Joe Biden, care a avut drept efect colateral anularea unui mega-contract pentru submarine încheiat de Paris cu Canberra.

Citeşte şi: Polonia cumpără mai multe elicoptere americane – Black News

Guvernul francez a denunţat o lovitură pe la spate şi o decizie brutală, comparând metoda preşedintelui democrat de la Casa Albă cu unilateralismul atât de mult condamnat al predecesorului său, republicanul Donald Trump.

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Joe Biden au discutat telefonic pe 22 septembrie în încercarea de a repara relaţia bilaterală şi au decis să lanseze „un proces de consultări extinse” în vederea restabilirii „încrederii”.