DISTRIBUIȚI
Wikimedia Commons

Ambasadorul Franţei în Italia, rechemat la Paris săptămâna trecută după o serie de atacuri ale unor responsabili italieni împotriva Franţei şi a preşedintelui Emmanuel Macron, va reveni la Roma vineri, a anunţat ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, la postul de radio RTL, transmite AFP, potrivit agerpres.

Rechemarea ambasadorului a intervenit după ce vicepremierul italian Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ‘vestelor galbene’, mobilizaţi de mai multe săptămâni împotriva preşedintelui Macron.


Citește și: Congresul american aprobă bugetul și evită un nou shutdown

‘Vântul schimbării a ajuns în Alpi. Repet: vântul schimbării a ajuns în Alpi’, a scris Di Maio pe reţelele sociale după întâlnire.

Aceasta a fost precedată de o serie de atacuri ale lui Di Maio, precum şi ale celuilalt vicepremier, Matteo Salvini, şeful partidului de extremă dreapta Liga, împotriva Franţei, a guvernului de la Paris şi a preşedintelui Macron, chemând chiar la demisia acestuia.

‘Am auzit lideri politici care se lansaseră în declaraţii sau comportamente inamicale şi inacceptabile arătând că le regretă’, a explicat vineri Nathalie Loiseau, anunţând revenirea ambasadorului francez la Roma.

‘L-am auzit de dl Salvini spunând că nu doreşte un război cu Franţa’, a mai spus ea.

Citește și: O delegație a Parlamentului European pleacă în Venezuela

La rândul său, Luigi Di Maio a dat asigurări că s-a întâlnit cu reprezentaţi ai ‘vestelor galbene’ în calitate de lider al M5S, nu de vicepremier.

Emmanuel Macron şi omologul său italian, Sergio Mattarella, care au discutat marţi la telefon, ‘au spus împreună cât de importantă este prietenia dintre Franţa şi Italia, câtă nevoie au cele două ţări una de cealaltă’, a adăugat ministrul francez.

‘Italia are nevoie de Franţa, deci lucrăm împreună’, a subliniat Natalie Loiseau.