DISTRIBUIȚI
Daily Mail

Prioritatea după atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria este de a permite Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să desfiinţeze total programul chimic ‘clandestin’ al acestei ţări, a declarat luni ambasadorul francez la Haga, Philippe Lalliot, în cursul unei reuniuni de urgenţă a OIAC, convocată după presupusul atac chimic comis pe 7 aprilie în oraşul Douma şi soldat cu zeci de morţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Acum prioritatea este clară, să oferim Secretariatului tehnic (al OIAC) mijloacele pentru a finaliza procesul de desfiinţare a programului chimic sirian’, a declarat ambasadorul Philippe Lalliot.


Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

‘Faptele sunt aici şi sunt evidente. Ele contrazic cele mai mari minciuni şi cele mai absurde negări’, a continuat Lalliot, adăugând că nu mai există îndoieli asupra faptului că Siria a menţinut un program chimic clandestin încă din 2013.

În 2013, după atacul cu gaz sarin de la Ghouta, care a făcut deja sute de morţi, regimul sirian a aderat la OIAC sub presiune internaţională şi s-a angajat oficial să declare toate stocurile de arme chimice şi să nu le mai utilizeze vreodată.

‘Cu toţii o ştim acum, Siria a păstrat un program chimic clandestin încă din 2013’, a mai spus ambasadorul Lalliot în discursul rostit în cadrul reuniunii OIAC.

Citeşte şi: După bombardarea Siriei, experţii internaţionali verifică folosirea armelor chimice

‘Avem toată încrederea în munca independentă, imparţială şi profesionistă a acestor echipe, chiar dacă lucrează în condiţii dificile şi periculoase’, a subliniat ambasadorul francez.

Experţi internaţionali şi-au început duminică ancheta asupra presupusului atac chimic care a antrenat o serie de lovituri occidentale de o amploare inedită împotriva regimului sirian condus de Bashar Al-Assad şi a provocat noi tensiuni diplomatice.