DISTRIBUIȚI
The Daily Star

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Iran, Saif Mohammed Al Zaabi, se va întoarce la Teheran „în zilele următoare”, la mai bine de șase ani după ce statul arab din Golf a redus legăturile cu Republica Islamică , informează mediafax.

Demersul este în concordanță cu eforturile EAU de a consolida relațiile cu Iranul „pentru a realiza interesele comune ale celor două țări și ale regiunii mai largi”, a precizat ministerul de externe într-o declarație, conform Reuters.


Citește și : Moscova acuză o posibilă tentativă de asasinat asupra primarului instalat în Mariupol

Emiratele Arabe Unite și-au redus legăturile cu Iranul după ce Arabia Saudită și-a întrerupt propriile relații cu Teheranul în ianuarie 2016. Măsura a fost luată în urma asaltului ambasadei saudite din Teheran de către protestatarii iranieni după ce Riadul a executat un important cleric șiit.

După ani de animozitate de pe părți diferite ale rivalităților geopolitice, Emiratele Arabe Unite au început să se reangajeze cu Teheranul în 2019, în urma unor atacuri în apele Golfului și asupra unor situri energetice saudite, pe fondul unor tensiuni sporite după ce Washingtonul a renunțat la pactul nuclear dintre puterile globale și Iran.

Anul trecut, puterea musulmană sunnită Arabia Saudită a trecut la îmbunătățirea legăturilor cu Iranul musulman șiit inamic, cu cinci runde de discuții directe până în prezent. Acest lucru a avut loc într-un moment în care statele arabe din Golf urmăresc îndeaproape eforturile de a revigora pactul nuclear din 2015, pe care îl consideră defectuos pentru că nu abordează programul de rachete și comportamentul Iranului.

Deși Riadul și Abu Dhabi doresc să pună capăt presiunilor Teheranului de a domina regiunea, ele doresc, de asemenea, să limiteze tensiunile, deoarece se concentrează pe prioritățile economice.

Citește și : 16 morţi şi 29 de răniţi după ce un camion rămas fără frâne a intrat într-o mulţime într-un oraş din sud-estul Turciei

Emiratele Arabe Unite au legături de afaceri și comerciale cu Iranul care datează de mai bine de un secol, emiratul Dubai fiind mult timp una dintre principalele legături ale Iranului cu lumea exterioară.

Un alt stat din Golf, Kuweit, a numit la începutul acestei luni primul său ambasador în Iran din 2016. Atunci, în semn de solidaritate cu Riadul, își retrăsese trimisul la Teheran, menținând în același timp relațiile ca parte a unei politici externe echilibrate.