DISTRIBUIȚI
Trendsmap

Ministerul de Externe din Iran l-a convocat duminică pe ambasadorul Marii Britanii, Rob Macaire, acuzându-l că a participat cu o zi în urmă la o „demonstraţie ilegală”, în timp ce la Teheran au avut loc noi proteste la două universităţi după doborârea unui avion ucrainean de către armata iraniană, relatează DPA, scrie agerpres.

Anterior duminică, ambasadorul britanic Rob Macaire şi-a apărat comportamentul, spunând că a participat la ceea ce a crezut a fi o adunare de comemorare a victimelor dezastrului aerian de miercuri şi că a plecat imediat ce evenimentul s-a transformat într-un protest.


Citește și : Trump atenţioneză Teheranul: ‘Nu vă ucideţi protestatarii!’

Agenţia de ştiri oficială iraniană IRNA a citat reprezentanţi ai Ministerului de Externe care i-au spus lui Macaire că prezenţa sa nu a avut nimic de-a face cu rolul său diplomatic şi că a încălcat reglementările.

Unii demonstranţi au ars duminică drapelul britanic în timpul unui protest în faţa Ambasadei Marii Britanii la Teheran, potrivit unor martori. Ei au cerut expulzarea lui Macaire.

Diplomatul britanic a postat anterior duminică pe Twitter că a participat „la un eveniment promovat ca o veghe pentru victimele” care au murit în prăbuşirea avionului ucrainean, doborât de forţele iraniene.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit, printre ele aflându-se şi patru cetăţeni britanici.

Media iraniene au relatat despre mai multe proteste antiguvernamentale care au avut loc sâmbătă seară la Teheran în legătură cu doborârea avionului.

Duminică, media iraniene au relatat despre noi proteste la două universităţi din Iran.

Sute de persoane au participat la manifestaţii la Universitatea Shahid Beheshti şi la Universitatea Allameh Tabataba’i, conform agenţiei de ştiri ISNA. Protestatarii au organizat ceremonii de comemorare a victimelor.

Citește și : Ambasadorul Regatului Unit la Teheran susţine că nu a participat la proteste

După mai multe zile de negări, Gardienii Revoluţiei au recunoscut în cele din urmă sâmbătă că au doborât aeronava „din greşeală”.

Duminică, un înalt oficial iranian de securitate a declarat că Teheranul nu a avut nicio intenţie de a ascunde cauza prăbuşirii avionului, potrivit Reuters.