DISTRIBUIȚI
eng.belta.by

Belarusul şi-a rechemat ambasadorul din Franţa după ce a impus duminică plecarea omologului său francez de la Minsk, a anunţat luni diplomaţia din fosta republică sovietică, în plină criză cu statele europene, relatează AFP, potrivit agerpres

„Ambasadorul Belarusului în Franţa, Igor Fisenko, a fost rechemat la Minsk pentru consultări”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe belarus, Anatoli Glaz.


Citește și : India înregistrează cel mai mic număr de infecţii din ultimele opt luni

Ambasadorul Franţei la Minsk, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit Belarusul duminică la solicitarea autorităţilor locale.

Potrivit media belaruse, ambasadorul francez a fost expulzat pentru că nu şi-a prezentat niciodată scrisorile de acreditare preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Franţa nu a recunoscut rezultatul alegerilor de la 9 august 2020 şi nu mi-am prezentat scrisorile de acreditare”, a confirmat Nicolas de Bouillane de Lacoste într-un mesaj video difuzat luni de ambasada Franţei la Minsk.

Potrivit ambasadei, diplomatul a prezentat pe 8 decembrie 2020 „copii ale scrisorilor de acreditare” ministrului afacerilor externe Vladimir Makei.

„Am petrecut aici zile dificile, dar de neuitat (…) Am întâlnit numeroase persoane curajoase şi cu spirit puternic”, a subliniat ambasadorul în mesajul său video, promiţând că soţia lui şi cu el vor rămâne „mereu” alături de belaruşi.

La rândul său, Anatoli Glaz şi-a exprimat luni „regretul sincer” pentru neprezentarea scrisorilor de acreditare ale ambasadorului francez preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Citește și : Tensiuni tot mai mari pe axa Bruxelles – Moscova: Rusia îşi SUSPENDĂ la NATO!

„Avem interesul de a restabili pe deplin funcţionarea celor două misiuni diplomatice”, în Franţa şi în Belarus, a dat el asigurări.

Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, s-a confruntat în 2020 cu o mişcare de protest fără precedent împotriva realegerii sale. Această mişcare a fost progresiv reprimată prin arestări şi exiluri forţate.

Minskul, un aliat apropiat al Moscovei, şi europenii, au de atunci relaţii glaciale, notează AFP.