DISTRIBUIȚI
The Economist

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au dat undă verde miercuri adoptării de sancţiuni împotriva Venezuelei, între care şi un embargo asupra armelor, ca răspuns la criza politică gravă care afectează această ţară, au informat surse diplomatice, relatează agerpres .

Sancţiunile interzic companiilor europene să furnizeze echipamente electronice de supraveghere care pot fi folosite pentru a reprima membrii opoziţiei regimului preşedintelui Nicolas Maduro.


Ele prevăd totodată instituirea unui ‘cadru juridic’ care va permite UE să includă pe ‘lista neagră’ personalităţi sau ‘entităţi’ (companii, instituţii, partide, asociaţii) sancţionate pentru implicarea lor în reprimarea opoziţiei, conform aceloraşi surse. Prezenţa pe această listă neagră va atrage blocarea activelor în UE şi, în cazul persoanelor vizate, o interdicţie de intrare în Uniunea Europeană.

Citiți și : Un incendiu s-a declanşat în Cartierul general al Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Federaţiei Ruse

Cei 28 ar putea decide în luna decembrie dacă vor include personalităţi ale regimului de la Caracas pe această listă, în funcţie de evoluţia situaţiei în ţară, a declarat o sursă.

‘Obiectivul politic este de a aduce guvernul la masa negocierilor cu opoziţia şi, astfel, de a ajuta la ieşirea din actuala criză politică. Este un dispozitiv gradual, flexibil şi reversibil’, a precizat sursa citată.

Sancţiunile vor fi adoptate oficial luni de către miniştrii de externe europeni în cadrul reuniunii lor lunare de la Bruxelles, potrivit acestor surse.