DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Ambasadorii la Beijing ai statelor Uniunii Europene nu vor vizita provincia Xinjiang în această săptămână, după ce au primit o invitaţie din partea guvernului chinez, întrucât o astfel de deplasare necesită ‘o pregătire atentă’, a indicat luni un purtător de cuvânt al blocului comunitar, transmite Reuters, potrivit agrepres.

China şi-a intensificat campania de contracarare a criticilor Occidentului şi ale unor grupuri pentru apărarea drepturilor omului faţă de programele controversate de de-radicalizare puse în practică de autorităţi în Xinjiang, provincie cu populaţie majoritar musulmană.


Citeşte şi: Netanyahu îşi scurtează vizita în SUA după ce Israelul a fost lovit de rachetele palestinienilor – VIDEO 

Conform cifrelor citate de ONU şi respinse de Beijing, un milion de musulmani ar fi fost plasaţi în detenţie în Xinjiang, în timp ce China vorbeşte despre ‘centre de formare profesională’ destinate luptei împotriva extremismului religios.

Ministrul de Externe chinez a anunţat săptămâna trecută că va invita diplomaţi de la ambasadele europene la Beijing să viziteze în curând Xinjiang.

Un purtător de cuvânt al delegaţiei UE în China a confirmat luni primirea, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE la Beijing, a unei invitaţii oficiale adresate ambasadorilor de a vizita Xinjiang între 27-29 martie.

‘Deşi UE şi statele membre salută în principiu invitaţia, o astfel de vizită necesită o pregătire atentă pentru a fi semnificativă’, a declarat purtătorul de cuvânt.

‘Discuţiile în acest scop sunt în desfăşurare, de aceea călătoria propusă nu va avea loc în această săptămână. UE rămâne deschisă unei vizite viitoare care să ţină cont de aşteptările noastre’, a adăugat el.

Potrivit unui oficial american citat de Reuters, vizitele ‘puternic orchestrate’ de guvernul chinez în Xinjiang propagă neadevăruri despre această provincie.

Citeşte şi: Oman îşi deschide porturi şi aeroporturi pentru armata americană

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, a declarat că vizitele organizate de guvern în Xinjiang pentru diplomaţi şi reporteri au avut mare succes în a arăta situaţia reală din provincie, el denunţând drept ‘calomnii’ criticile americane.

La sfârşitul anului trecut, un grup de peste 12 ambasadori occidentali i-a scris guvernului pentru a solicita o întâlnire cu liderul Partidului Comunist Chinez din provincia Xinjiang, Chen Quanguo, pentru a-şi face cunoscute îngrijorările privind situaţia drepturilor omului.

Două surse familiarizate cu situaţia au declarat pentru Reuters că Beijingul nu le-a oferit ambasadorilor europeni o întrevedere cu Chen.