DISTRIBUIȚI
qha.com.ua

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au fost invitaţi luni la o reuniune a grupului de lucru pentru răspuns la crize pentru a discuta despre temerile privind o escaladare a războiului din Ucraina, potrivit unui oficial UE şi unui diplomat european, relatează Reuters, potrivit agerpres.

De obicei ambasadorii nu sunt prezenţi la reuniunile grupului politic integrat pentru răspuns la crize, care include reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai serviciului diplomatic european.


Citeşte şi: Fiona a ucis doi oameni în Canada; Florida şi Cuba se pregătesc deja pentru o altă furtună puternică – Black News

Reuniunea cu uşile închise de la Bruxelles urmează să înceapă la ora locală 10:00 (08:00 GMT).

Vineri, ţările membre au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei, care în urmă cu şapte luni a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată contra Ucrainei vecine.

Comisia Europeană are prevăzute consultări cu reprezentanţii celor 27 de state membre pentru a stabili priorităţile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.

Ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – împreună cu Polonia şi Irlanda şi-au reluat apelul pentru o interdicţie totală a importurilor de gaz din Rusia, într-un document ce conţine opiniile lor privind potenţiale noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Citeşte şi: Politicieni de dreapta salută victoria Giorgiei Meloni în alegerile din Italia – Black News

Cele cinci ţări vor, de asemenea, să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, să interzică importurile de diamante din Rusia şi vânzările de proprietăţi imobiliare către cetăţeni şi companii ruse şi să excludă Gazprombank şi alte trei bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT.

Propunerea executivului UE ar putea include o plafonare a preţurilor importurilor de petrol din Rusia, aşa cum au susţinut deja ţările membre G7 anterior în această lună.