DISTRIBUIȚI

Ambasadoarea Uniunii Europene Bettina Muscheidt a părăsit sâmbătă Nicaragua la trei zile după ce a fost declarată „persona non grata” de către guvernul
preşedintelui Daniel Ortega, la capătul unei săptămâni de tensiuni ale regimului de la Managua cu comunitatea internaţională, informează Reuters, potrivit agerpres.

Muscheidt, care a preluat postul în septembrie 2021, a părăsit ţara cu un zbor Aeromexico către Mexic, unde va face o escală înainte de a se îndrepta spre Paris, fiind escortată de poliţie până la aeroport, conform AFP.


Citește și : Putin anunţă anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson- VIDEO

Ministrul de externe Denis Moncada a notificat-o verbal pe Muscheidt că ar trebui să părăsească ţara după ce delegaţia UE a cerut libertate pentru „deţinuţii politici” din Nicaragua la
Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută.

De asemenea, guvernul lui Ortega a anunţat vineri ruperea relaţiilor diplomatice cu Ţările de Jos.

„Ţările de Jos regretă decizia disproporţionată a Nicaragua de a rupe relaţiile diplomatice. Luăm o poziţie fermă faţă de înrăutăţirea structurilor democratice şi de încălcările drepturilor omului în Nicaragua”, a declarat sâmbătă pe Twitter ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.”Şi alte ţări au observat dificultăţi în menţinerea unui dialog deschis cu Nicaragua. Vom discuta următorii noştri paşi cu UE”, a adăugat el.

În luna martie, guvernul preşedintelui Ortega l-a expulzat pe ambasadorul Vaticanului la Managua, Waldemar Sommertag.

Citește și : Stoltenberg: Forțele NATO din Marea Baltică și Marea Nordului ajută la investigarea exploziilor Nord Stream

Vicepreşedinta Rosario Murillo a anunţat săptămâna aceasta că ţara sa nu-l va accepta pe noul ambasador numit de Statele Unite, Hugo Rodriguez.

Nicaragua traversează o criză politică şi socială din aprilie 2018, accentuată de controversatele alegeri generale din noiembrie 2021, la care Ortega a fost reales pentru un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv şi al doilea alături de soţia sa Rosario Murillo, care deţine funcţia de vicepreşedinte, în timp ce principalii săi contracandidaţi sunt la închisoare.