DISTRIBUIȚI
The Jakarta Pos

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine A?ńez, a anunţat luni expulzarea ambasadoarei Mexicului, precum şi a însărcinatei cu afaceri şi a consulului Spaniei, după un incident diplomatic survenit vineri în La Paz, relatează AFP, scrie agerpres.

Bolivia acuză Spania că a încercat să evacueze un fost colaborator al preşedintelui bolivian demis Evo Morales, care s-a refugiat în ambasada Mexicului din La Paz, ceea ce Madridul a negat vehement.


Citește și : Mike Pompeo va efectua o vizită în Ucraina la începutul anului viitor

„Guvernul constituţional pe care îl conduc a decis să declare ‘persona non grata’ pe ambasadoarea Mexicului în Bolivia, Maria Teresa Mercado, pe însărcinata cu afaceri a Spaniei în Bolivia, Cristina Borreguero, şi pe consulul Alvaro Fernandez”, a declarat luni Jeanine A?ńez.

Ei au 72 de ore să părăsească ţara, a adăugat ea.

Mexicul a denunţat caracterul ”politic” al acestei decizii, considerând că ambasadoarea sa a acţionat în cadrul dreptului internaţional.

Incidentul de vineri, care a implicat diplomaţi spanioli – însoţiţi de bărbaţi înarmaţi şi care purtau cagule, conform autorităţilor din La Paz – a provocat o tensiune puternică între Bolivia şi Spania în weekend.

Incindentul a survenit în timpul unei vizite a însărcinatei cu afaceri a Spaniei, Cristina Borreguero, la ambasadoarea mexicană Maria Teresa Mercado.

Potrivit unor surse diplomatice şi ale Ministerului de Interne citate de mass-media spaniole, aceşti bărbaţi înarmaţi şi care purtau cagule erau agenţi ai Grupului de Operaţiuni Speciale (OUG) responsabili cu securitatea diplomaţilor spanioli în La Paz, potrivit agerpres.

”Credem că scopul a fost scoaterea criminalului Juan Ramon Quintana” din ambasada Mexicului unde se refugiase în La Paz, a declarat sâmbătă ministrul bolivian de Interne, Arturo Murillo, referindu-se la fostul braţ drept al fostului preşedinte Morales, căutat de noile autorităţi.

Citește și : Principalul aeroport din Republica Mauritius a fost închis înaintea ciclonului Calvinia

Autorităţile de la Madrid, care vor trimite anchetatori în Bolivia pentru a examina incidentul, au negat orice plan de evacuare.

„Ministerul doreşte să precizeze că însărcinata cu afaceri a efectuat o vizită de pură curtoazie şi neagă vehement că a existat vreun scop de a facilita evacuarea unor persoane refugiate în clădire”, se arată într-un comunicat al Ministerului spaniol de Externe.