DISTRIBUIȚI
© AP / Oleksandr Ratushniak

Ambasada Ucrainei în Israel a făcut sâmbătă apel către comunitatea ucraineană din această ţară, dar şi către populaţia israeliană în general, să se alăture luptei împotriva trupelor ruse care au lansat joi o invazie asupra Ucrainei, scrie agenţia EFE, potrivit agerpres.  

”Dragi compatrioţi, fraţi şi toţi cetăţenii solidari ai Israelului şi ai altor ţări care sunteţi în prezent în Israel, ambasada a iniţiat crearea de liste cu voluntari care doresc să participe la acţiuni de luptă împotriva agresorului rus”, a semnalat ambasada ucraineană într-un anunţ pe contul său de Facebook.


Citește și: O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului

În Israel, ţară unde serviciul militar este obligatoriu atât pentru bărbaţi (trei ani) cât şi pentru femei (doi ani), se află o importantă comunitate de ucraineni, sosiţi acolo odată cu valul masiv de emigranţi evrei care au venit din Uniunea Sovietică la începutul anilor ’90.

Israelul are o populaţie de circa 9 milioane de locuitori, dintre care peste 1,2 milioane sunt rusofoni şi aproximativ o treime dintre aceştia au origini ucrainene.

Apelul ambasadei ucrainene vine la o zi după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut premierului israelian, Naftali Benet, ca Israelul să medieze între Rusia şi ţara sa şi a sugerat Ierusalimul ca loc de găzduire a negocierilor de pace.

Citește și : O coloană de circa o sută de blindate ruseşti avansează în direcţia Kievului din regiunea Vişgorod

Zelenski a lansat vineri un apel şi către cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.