DISTRIBUIȚI
Loop News

Ambasada americană în Indonezia a prezentat scuze autorităţilor de la Jakarta duminică după ce şefului armatei indoneziene, generalul Gatot Nurmantyo, i s-a refuzat intrarea pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, relatează DPA. 

„Ambasadorul american Joseph Donovan a cerut scuze ministrului de externe indonezian Retno Marsudi pentru orice inconvenienţă creată generalului Gatot Nurmantyo”, menţionează ambasada într-un comunicat publicat pe site-ul său internet. „Ambasada SUA a fost şi rămâne dispusă să faciliteze călătoria generalului în SUA”, se mai spune în comunicatul în care se subliniază că „rămânem angajaţi faţă de parteneriatul nostru strategic cu Indonezia”.


Armata indoneziană este suspectată de încălcări ale drepturilor omului, dar generalul Gatot Nurmatyo nu a fost acuzat de astfel de încălcări, potrivit DPA.

Generalul urma să asiste la o conferinţă la Washington consacrată luptei împotriva extremismului, la invitaţia generalului american Joseph F.Dunford, şeful Statului Major Interarme, dar i s-a interzis îmbarcarea într-un avion al companiei EAU sâmbătă la Jakarta, potrivit armatei indoneziene, citată de AFP.

Accesul generalului fusese refuzat de Agenţia americană însărcinată cu controlul vămilor şi protecţia frontierelor, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei indoneziene, Brigjen Wuryanto, adăugând că generalul Nurmantyo decisese să nu mai participe la conferinţă până când această situaţie nu va fi clarificată.

„Cu puţin timp înainte de plecare, comandantul forţelor armatei indoneziene şi soţia sa au fost notificaţi de compania aeriană că nu erau autorizaţi să intre pe teritoriul american”, a declarat Wuryanto într-o conferinţă de presă.

Ambasada indoneziană la Washington trimisese o notă Departamentului de Stat cerând clarificări, iar ministrul de externe indonezian Retno Marsudi ceruse explicaţii Ambasadei SUA la Jakarta.

De la numirea sa în iulie 2015, generalul Nurmatyo, al cărui mandat se termină în 2018 şi care ar avea ambiţii politice, potrivit analiştilor, a constituit obiectul mai multor controverse, potrivit AFP. În ianuarie, el suspendase orice cooperare militară cu Australia, după descoperirea unui material de instruire, considerat nerespectuos la adresa Indoneziei şi a forţelor sale armate. Acesta ordonase de asemenea vizionarea unui film cu conţinut anticomunist de către membrii forţelor armate.