DISTRIBUIȚI
Reuters

Primarul Ierusalimului a autorizat miercuri Ambasada SUA să-şi extindă sediul cu circa 700 de metri pătraţi, a anunţat biroul de presă al primarului, informează dpa, scrie Agerpres.

Primarul Nir Barkat a declarat că este „bucuros şi mândru” să anunţe acordarea acestei autorizaţii.


Citește și : Erdogan acuză ţările Uniunii Europene că susţin terorismul

Planurile de extindere survin la şase luni după decizia controversată a administraţiei SUA de a-şi reloca ambasada din Tel Aviv la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Ambele acţiuni au stârnit proteste pe plan internaţional.

De asemenea, SUA au anunţat în octombrie că ar dori să-şi închidă consulatul de la Ierusalim, care este folosit majoritar de palestinieni. Acesta va fi înlocuit de un departament separat în cadrul noii sale ambasade.

„În faza iniţială, ambasada de la Ierusalim conţinea un birou pentru ambasador şi pentru o echipă mică”, a declarat mai devreme luna aceasta purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA, adăugând că „a doua fază” a clădirii va fi finalizată până în vara lui 2019 şi va permite relocarea unui număr mai mare de personal de la Tel Aviv.

Comunitatea internaţională susţine că relocarea ambasadei SUA subminează procesul de pace dintre Israel şi palestinieni.

Citește și : Australia nu va semna Acordul ONU în domeniul migraţiei

Israelul pretinde drept capitală întreg Ierusalimul, în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie desemnat capitală a propriului lor stat palestinian.