DISTRIBUIȚI
A police officer (C), wearing a protective gear, controls access to a tunnel in the direction of Pudong district in lockdown as a measure against the Covid-19 coronavirus, in Shanghai on March 28, 2022. - Millions of people in China's financial hub were confined to their homes on March 28 as the eastern half of Shanghai went into lockdown to curb the nation's biggest Covid outbreak. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) (Photo by HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Ambasada Franţei în China a criticat pe un ton diplomatic pe o reţea socială politica „zero COVID” a gigantului asiatic, un neobişnuit mesaj foarte comentat şi salutat vineri de chinezi, sătui de această politică sanitară, informează AFP, potrivit agerpres.

În pofida mai multor vaccinuri şi contrar restului lumii, China continuă să aplice restricţii stricte pentru a evita îmbolnăvirile şi decesele.


Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

Această politică constă în a impune lockdown-uri de la apariţia primelor cazuri, plasarea în carantină în centre speciale a persoanelor testate pozitiv şi solicitarea de teste PCR aproape zilnice pentru acces în locurile publice.

Însă această strategie, pe lângă oboseala pe care o generează deja în rândul populaţiei pentru care deplasările au devenit dificile, apasă greu pe economie.

„Politica chineză de zero COVID are consecinţe asupra companiilor franceze prezente în China”, a scris în chineză ambasada Franţei, joi seara, pe contul său oficial de pe reţeaua socială Weibo. „Pentru a menţine şi a dezvolta comerţul şi investiţiile bilaterale între China şi Franţa, este indispensabil un mediu comercial transparent, previzibil şi echitabil”, subliniază ambasada.

Guvernul chinez a anunţat pe 11 noiembrie o relaxare a politicii sanitare, care a redus în special durata perioadei de carantină la sosirea în China şi este menită să faciliteze deplasările.

Însă ambasada franceză citează în mesajul său un comunicat al Camerei Comerţului şi Industriei (CCI) Franţa-China, care apreciază că aceste măsuri „nu au răspuns aşteptărilor” şi îi cere Beijingului „să elimine restricţiile inutile şi excesive”.

Mesajul ambasadei, care a primit 85.000 de like-uri pe Weibo, a generat aproape 10.000 de comentarii, marea majoritate pozitive.

„Mulţumesc Franţei pentru că vorbeşte în numele chinezilor. Aceasta este cu adevărat o ţară a revoluţiei”, apreciază un internaut chinez, recunoscător.

„Mulţumesc, sper că Franţa va câştiga Cupa Mondială la Fotbal!”, îşi exprimă un alt internaut entuziasmul.

Dar, au fost postate şi comentarii negative. „De când companiile franceze au dreptul de a-şi spune părerea despre politica sanitară chineză?”, întreabă un internaut.

Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

„Mulţumesc că apăraţi capitalismul companiilor. În ce ne priveşte, noi apărăm sănătatea şi viaţa oamenilor”, scrie un altul.

Ambasadele occidentale din China adoptă în general un ton foarte diplomatic. Însă unele publică uneori mesaje mai puţin în asentimentul autorităţilor de la Beijing, în special cu privire la cauza minorităţilor sexuale sau drepturilor omului.