DISTRIBUIȚI
France 24

Persoane mascate au incendiat poarta ambasadei americane din Honduras în timpul unor manifestaţii care au avut loc vineri la Tegucigalpa, pentru a doua zi consecutivă, împotriva reformelor din sectorul public, relatează AFP, potrivit agerpres.

Circa 10.000 de manifestanţi, în special medici, profesori şi studenţi, au cerut renunţarea la două decrete guvernamentale care prevăd, potrivit lor, o privatizare a serviciilor de sănătate şi educaţie. Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene.


Citește și : Atac armat în Virginia Beach – cel puţin 12 oameni au fost ucişi

La ambasadă, pompierii au venit rapid pentru a stinge incendiul, care a distrus poarta fără a avaria clădirea. După incident, misiunea diplomatică a publicat un comunicat în care le cere „tuturor hondurienilor să se abţină de la acte de violenţă”.

Potrivit poliţiei, un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost arestat. Manifestanţii au acuzat „infiltraţi guvernamentali” că au provocat incidentul.

Biroul Înaltului comisariat al ONU pentru drepturile omului de la Tegucigalpa şi-a exprimat „preocuparea faţă de utilizarea unei mari cantităţi de gaz lacrimogen” şi de „utilizarea armelor de foc de către o parte a forţelor de ordine”, care s-a soldat cu doi răniţi.

Citește și : Summit SUA-Mexic pe 5 iunie, la Washington, pe subiectul tarifelor vamale

În ziua precedentă, manifestanţii care se deplasau spre aeroportul din capitală au fost şi ei stropiţi cu gaze lacrimogene, iar zborurile internaţionale au trebuit să fie suspendate timp de câteva ore.

Baraje rutiere organizate de manifestanţi au semnalate joi şi vineri şi în alte locuri din ţară.