DISTRIBUIȚI
CNBC

Autoritățile de reglementare chineze au amendat sâmbătă grupul Alibaba cu 2,8 miliarde de dolari. Gigantul chinez de comerț electronic a fost acuzat că a încălcat regulile de monopol, informează mediafax.

Amenda a venit după ce autoritățile de reglementare au ajuns la concluzia că cea mai mare platformă de comerț electronic din lume și-a exploatat poziția dominantă pe piață pentru „a pedepsi” comercianții care ofereau bunuri pe platforme concurente, conform DPA.


Citește și: UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

Alibaba a primit o amendă de 18,2 miliarde de yuani (2,8 miliarde de dolari) – ceea ce corespunde cu 4% din vânzările sale interne de aproximativ 456 miliarde de yuani din 2019.

Autoritățile de reglementare și-au argumentat decizia spunând că Alibaba „elimină și restricționează concurența” și afectează negativ inovația și dezvoltarea pe piața serviciilor de retail online din China. Drepturile și interesele consumatorilor au fost, de asemenea, prejudiciate.

Experții spun că Alibaba poate plăti amenda, în condițiile în care a realizat un profit de peste 11 miliarde de dolari doar în ultimele trei luni ale anului trecut.

Citește și: Republica Moldova va cumpăra 400.000 de doze de vaccin chinezesc Sinovac

Cu toate acestea, înăsprirea controlului de către autorități nu este de bun augur pentru firmă, au susținut observatorii.

Alibaba a declarat că va accepta amenda.

Revin astfel semnele de întrebare asupra viitorului Alibaba și al fondatorului său, Jack Ma. El a fost rar văzut în public de când a criticat public autoritatea de supraveghere financiară a Chinei în toamna anului trecut.