DISTRIBUIȚI

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), care susţine guvernul britanic condus de Theresa May, consideră că un Brexit în absenţa unui acord între Londra şi Bruxelles este ‘probabil inevitabil’, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Sammy Wilson, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Dată fiind modalitatea în care Uniunea Europeană s-a comportat şi colţul în care a pus-o pe Theresa May, nu există niciun acord pe care să îl întrevăd în prezent şi care să se bucure de o majoritate în Camera Comunelor”, a spus Wilson.


Citeşte şi: CSU suferă o înfrângere istorică în Bavaria

”Aşadar, este probabil inevitabil să ajungem la final (al negocierilor între Londra şi UE, n.red.) fără a avea un acord”, a adăugat reprezentantul DUP.

Cu cinci luni şi jumătate înainte ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să se retragă efectiv din Uniunea Europeană, negocierile duse de Londra sunt urmărite de toate părţile în dezbaterea asupra Brexit-ului, DUP fiind îngrijorat că orice acord ar putea duce la o desprindere a Irlandei de Nord de restul ţării.

Guvernul May se bazează pe sprijinul unioniştilor nord-irlandezi după ce Partidul Conservator a pierdut majoritatea în parlamentul de la Londra în urma alegerilor de anul trecut.

Posturile de televiziune BBC şi Sky News au relatat miercuri că la 29 octombrie parlamentarii DUP ar putea vota contra bugetului prezentat de guvernul de la Londra dacă un acord asupra Brexit-ului ar introduce noi bariere între provincia Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

Citeşte şi: Cod roşu de vreme severă în Franţa. Cel puţin cinci oameni au murit – VIDEO

Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. UE susţine să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Liderii statelor UE speră ca la Consiliul European din această săptămână să convină un acord final privind Brexitul care în principiu să fie acceptabil şi pentru guvernul britanic, astfel încât pe 17-18 noiembrie să poată avea loc un summit extraordinar la care ar urma să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Londra şi Uniunea Europeană.