DISTRIBUIȚI
Europa Libera

Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), a declarat miercuri seara că formaţiunea sa şi-ar dori să se alieze cu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018, relatează portalul Deschide.md., potrivit agerpres.

Năstase a spus că a făcut deja o ofertă PAS în acest sens. „Am spus foarte clar că în campania parlamentară suntem destinaţi să mergem împreună, mai ales dacă nu reuşim să anulăm votul mixt”, a afirmat liderul PPDA într-o declaraţie făcută la postul de televiziune TVC21.


El a subliniat că, dacă va ajunge în parlament după alegeri, partidul său nu se va alătura sub nicio formă unei alianţe cu Partidul Democrat (PD, în prezent la guvernare) şi Partidul Socialiştilor (PS, de stânga, prorus) din care provine actualul preşedinte al republicii, Igor Dodon.

Citeşte şi: Un lider al senatorilor americani SUSŢINE ridicarea vizelor pentru cetăţenii români

„A-l susţine pe (Vlad) Plahotniuc (liderul PD) înseamnă să-l susţii pe (Igor) Dodon şi invers. Electoratul acestor două partide trebuie să înţeleagă foarte clar că este păcălit”, susţine Năstase, care şi-a concentrat în ultimul an eforturile exclusiv pe denunţarea unei înţelegeri secrete între controversatul oligarh Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon.

Andrei Năstase şi-a retras candidatura de la alegerile prezidenţiale din toamna anului 2016 în favoarea Maiei Sandu, cotată mai bine în sondaje, dar aceasta a pierdut în cele din urmă în faţa prorusului Igor Dodon.

Schimbarea sistemului electoral în luna iulie, prin introducerea sistemului de vot mixt, dezavantajează cele două partide extraparlamentare, dar îi avantajează în schimb pe democraţi şi socialişti.