DISTRIBUIȚI
Jafria News

Ministrul de externe al Bahrainului, Khalid bin Ahmed Al Khalifa, a declarat sâmbătă, în cadrul conferinţei de securitate de la Manama, că alianţa de securitate care ar urma să grupeze SUA, state din Golf, Iordania şi Egipt, va începe să funcţioneze anul viitor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit Washingtonului, Alianţa Strategică din Orientul Mijlociu (MESA) îşi propune să contracareze ascesiunea Iranului şi extremismul.


Citește și : Macron îi acuză pe guvernanţii din Ungaria şi Polonia că îşi mint popoarele prin poziţiile lor anti-europene

Asupra constituirii alianţei au planat însă incertitudini, având în vedere boicotul aplicat din 2017 Qatarului de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt, care acuză emiratul că sprijină Iranul şi terorismul.

MESA ‘este o alianţă pentru securitate şi prosperitate în regiune şi va fi deschisă acelora care îi acceptă principiile’, a declarat şeicul Khalid, menţionând că alianţa va coopera şi pe probleme economice.

Prezent la conferinţa de la Manama, şeful Pentagonului, Jim Mattis a declarat că este important să se pună capăt disputei cu Qatar, despre care analiştii consideră că a slăbit coordonarea regională împotriva Iranului.

Potrivit ministrului de externe saudit, Adel al-Jubeir, discuţii recente purtate în Arabia Saudită despre un cadru pentru MESA au inclus şi oficiali din Qatar, iar alianţa propusă nu va fi afectată de disputa diplomatică.

Citește și : Peste 300 de migranţi salvaţi de marina marocană din Mediterana şi Atlantic

Miniştrii de externe din Golf au abordat şi iniţiativele de pace în Orientul Mijlociu, şeicul Khalifa salutând eforturile Omanului, care l-a primit vineri pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Ministrul de externe al Omanului a precizat că sultanatul oferă idei pentru procesul de pace între Israel şi palestinieni, dar nu acţionează ca un mediator.