DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că Iranul va continua să-şi diminueze angajamentele în cadrul acordului privind programul său nuclear, acuzându-i pe partenerii europeni că nu şi-au îndeplinit obligaţiile, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Potrivit ministrului nostru de externe, Europa şi-a asumat 11 angajamente, dintre care nici unul nu a fost respectat. Noi ne-am respectat angajamentele şi chiar dincolo de ele. Acum că am început să renunţăm la angajamentele noastre, ei se opun. Câtă insolenţă! Nu v-aţi respectat angajamentele!, a spus Khamenei, potrivit site-lui său.


Citește și : La primirea Maiei Sandu, Merkel a stat din nou pe scaun – VIDEO

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA) a declarat luni că Iranul ar putea reveni la situaţia existentă înainte de încheierea în 2015 a acordului internaţional privind programul său nuclear, notează AFP.

”Dacă europenii şi americanii nu vor să acţioneze în conformitate cu angajamentele lor, noi, prin diminuarea angajamentelor noastre, vom contrabalansa această situaţie şi vom reveni la situaţia de acum patru ani”, a spus purtătorul de cuvânt Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia de presă iraniană Irna.

În ripostă la decizia SUA de a ieşi în mod unilateral în mai 2018 din acest acord încheiat la 14 iulie 2015, Iranul a început să încalce treptat unele dintre angajamentele sale pentru a-i determina pe partenerii săi să acţioneze pentru a salva acordul.

Încheiat între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) după ani de eforturi, acordul prevede o limitare a programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Dar restabilirea sancţiunilor extrateritoriale punitive americane împotriva Teheranului ameninţă acordul, privând Iranul de beneficiile economice pe care le-a aşteptat.

Citește și : Musonul face ravagii în Asia de Sud: cel puţin 180 de persoane şi-au pierdut viaţa!

Iranul cere de câteva luni statelor care încă fac parte din acord să ajute la ocolirea sancţiunilor americane, în special pentru a avea posibilitatea de a-şi vinde petrolul şi de a scoate sistemul financiar din izolarea impusă de sancţiunile americane.

După ieşirea Statelor Unite din acord, Iranul a ameninţat în repetate rânduri că va proceda în mod similar dacă „interesele” sale nu sunt garantate.