DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că determinarea naţiunii iraniene va prevala asupra sancţiunilor impuse de inamicul american şi a ‘insultelor’ sale, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Naţiunea iraniană este în căutare de demnitate, de independenţă şi de progres, şi acesta este motivul pentru care presiunile inamicilor cruzi nu au niciun efect asupra iranienilor’, a afirmat ayatollahul Khamenei într-un discurs, conform extraselor difuzate de biroul său de presă prin Twitter.


Citește și : Rouhani, pacifist în faţa lui Macron: ‘Iranul nu vrea război cu nicio ţară, nici măcar cu SUA!’

‘Frumoasa naţiune iraniană a fost acuzată şi insultată de regimul cel mai vicios din lume, Statele Unite, aflat la originea unor războaie, conflicte şi jafuri’, a adăugat ayatollahul.

Naţiunea iraniană ‘nu va ceda sub asemenea insulte’ şi ‘puternică, deşi oprimată (…) va rezista, solidă ca un munte, şi îşi va continua drumul cu hotărâre şi îşi va atinge scopurile’, a mai spus Khamenei.

Preşedintele american Donald Trump, care acuză Teheranul că încearcă să se doteze cu arma nucleară şi sponsorizează terorismul, a semnat luni un decret ce îi împiedică pe ayatollahul Khamenei, ‘echipa sa şi pe alţii care îi sunt strâns legaţi să aibă acces la resurse financiare esenţiale’.

La rândul său, Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că numele ministrului de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, va fi şi el vizat în această săptămână de sancţiuni din partea SUA.

Cu toate acestea, Trump a susţinut că uşa a rămas deschisă negocierilor pentru detensionarea situaţiei din Golf.

Citește și : Bolsonaro face doi paşi înapoi în liberalizarea regimului de arme şi muniţii

Într-o reacţie, Teheranul a acuzat marţi Washingtonul că a închis ‘în mod permanent calea diplomaţiei’ prin aceste sancţiuni, care survin pe un fond de grave tensiuni între cele două state în problema nucleară iraniană, precum şi de escaladare militară în zona Golfului.

Preşedintele Trump a apreciat ulterior că reacţia Iranului la propunerea sa de dialog a fost ‘insultătoare’ şi că ea demonstrează ‘ignoranţa’ Teheranului, al cărui orice fel de atac va fi urmat de represalii americane ‘zdrobitoare’.