DISTRIBUIȚI
Reuters

Iranul va reacţiona doar la acţiuni pozitive ale ţărilor care au semnat Acordul nuclear din 2015, afirmă liderul suprem de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, referindu-se la perspectiva anulării sancţiunilor impuse de Statele Unite, potrivit mediafax.

„Iranul a auzit o serie de vorbe frumoase şi promisiuni. Acum a venit momentul faptelor. Dacă vedem acţiuni de cealaltă parte, vom acţiona şi noi. Republica Islamică nu se va mulţumi doar cu promisiuni”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, într-un discurs rostit miercuri în oraşul Tabriz, conform postului Al Jazeera.


Citește și : Antonio Guterres cere ‘un plan mondial de vaccinare’

Iranul a avertizat că va bloca accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţii atomice dacă Statele Unite nu relaxează sancţiunile până pe 21 februarie.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Ayatollahul Ali Khamenei a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile, subliniind că Teheranul a luat „decizia finală şi ireversibilă” de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Citește și : Putin avertizează puterile străine să NU se bage în alegerile din Rusia

Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat marţi că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015.