DISTRIBUIȚI

Ghidul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a exclus marţi orice posibilitate de negociere cu SUA, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump s-a declarat dispus să aibă o întrevedere cu omologul său iranian, ameninţând totodată Teheranul, informează AFP şi Reuters, potrivit agepres.

„Cu părerea unanimă a tuturor responsabililor Republicii Islamice Iran, nu va fi nicio negociere cu SUA, indiferent la ce nivel”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, potrivit site-ului său oficial.


Citeşte şi: Trump vorbeşte despre o vizită la Phenian: ‘Nu cred că suntem gata pentru asta’

Casa Albă a informat la sfârşitul săptămânii trecute că Donald Trump nu exclude ipoteza unei întrevederi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani, în pofida acuzaţiilor unor responsabili americani care consideră Teheranul responsabil pentru atacurile cu drone care au vizat sâmbătă instalaţii petroliere în Arabia Saudită.

Preşedintele iranian şi alţi responsabili ai Republicii Islamice au reiterat de mai multe ori în ultima vreme că orice întrevedere între Trump şi Rouhani este exclusă atât timp cât SUA îşi menţin sancţiunile economice pe care le-au impus şi reimpus Iranului începând din august 2018.

Citeşte şi: Turcia, Rusia şi Iranul s-au angajat să menţină stabilitatea în Idleb

Luni, SUA au anunţat că pregătesc o ripostă după atacurile împotriva instalaţiilor petroliere în Arabia Saudită.

Revendicat de rebelii yemeniţi houthi, pe care Teheranul declară că îi susţine politic, aceste atacuri au suscitat temeri privind o confruntare militară cu Iranul, pusă în discuţie mai mult sau mai puţin direct de Washington şi Riad. „Se pare că Teheranul se află în spatele atacurilor, însă pentru moment vreau să ştiu cu certitudine cine este responsabil”, a spus Donald Trump.