DISTRIBUIȚI
Algérie 1

Preşedintele Adunării Populare Naţionale (APN), Moad Bouchareb, una dintre ţintele mişcării de contestare care are loc în Algeria din februarie, a demisionat marţi, a anunţat un responsabil parlamentar, informează AFP, potrivit agerpres.

„Moad Bouchareb a demisionat dimineaţa aceasta din postul de preşedinte al camerei inferioare” a parlamentului, a declarat pentru AFP Abdelhamid Si Affif, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe. „Biroul APN s-a reunit şi a declarat postul vacant”, a adăugat Si Affif.


Citește și : Boris Johnson: Backstop-ul este echivalent cu a ieşi din UE dar a fi conduşi de UE

Potrivit acestuia, comisia juridică a APN va trebui de asemenea să elaboreze „un raport de post vacant” pe care îl va prezenta în şedinţă plenară, însărcinată să-l aprobe, totul „în termen de 15 zile”.

Nu a fost oferit niciun motiv oficial pentru această demisie.

Chiar dacă ocupa o funcţie mai puţin expusă, Bouchareb se număra, alături de şeful interimar al statului Abdelkader Bensalah, premierul Noureddine Bedoui şi fostul preşedinte al Consiliului Constituţional, Tayeb Belaiz, printre cei „4B” a căror plecare a fost cerută de contestatari după demisia din 2 aprilie a şefului statului Abdelaziz Bouteflika, la presiunea străzii şi armatei.

Fost şef al grupului parlamentar Frontul de Eliberare Naţională (FLN, majoritar), Moad Bouchareb, 47 de ani, a fost ales la sfârşitul lui octombrie 2018 după o lovitură de forţă împotriva predecesorului său Said Bouhajda, şi el membru al FLN.

În urma demisiei sale, şedinţa de închidere a sesiunii parlamentare a camerei inferioare, prevăzută să aibă loc marţi, a fost anulată.

Citește și : 14 marinari şi-au pierdut viaţa în urma unui incendiu izbucnit la bordul unui submarin rus

Această evoluţie a evenimentelor intervine într-un context extrem de tensionat în Algeria, unde manifestaţiile pentru înlăturarea întregului sistem al puterii nu încetează.

Alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc la 4 iulie pentru a alege un succesor al lui Bouteflika au fost anulate sine die din lipsă de candidaţi şi, în virtutea Constituţiei, perioada de interimat a lui Bensalah la preşedinţia ţării ar urma să se încheie la 9 iulie.