DISTRIBUIȚI

Ministerul algerian al comunicării a decis luni să „nu mai autorizeze’ funcţionarea canalului de televiziune privat francez M6 în Algeria, la o zi după difuzarea unui documentar despre mişcarea de protest populară Hirak, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat dat publicităţii luni seară, ministerul acuză acest documentar intitulat „Algeria, ţara tuturor revoltelor” că are „o viziune părtinitoare asupra Hirak” şi că a fost produs de o echipă care a avut o „autorizaţie de filmare falsă”.


Citește și : Navalnîi spune că a fost trimis în Germania GOL-PUŞCĂ şi cere autorităţilor ruse să-i restituie hainele: ‘Sunt urme de Noviciok!’

„Acest precedent ne determină să decidem să nu mai autorizăm M6 să opereze în Algeria, sub nicio formă”, conform sursei citate.

Prezentat ca parte a programului „Enquęte Exclusive” (Anchetă exclusivă), acest reportaj de 75 de minute filmat uneori cu „camere discrete” prezintă mărturiile a trei tineri algerieni despre viitorul ţării lor, pradă unei revolte fără precedent din februarie 2019. Criza sanitară a dus la suspendarea marşurilor de protest Hirak la jumătatea lunii martie.

Ministerul comunicării critică „mărturiile neinteresante”, „clişeele cele mai limitate” şi „o serie de anecdote fără profunzime”.

Una din protagoniştii anchetei, Noor, o youtubăriţă cunoscută în Algeria, a explicat luni pe reţelele de socializare că regretă că a participat la documentar şi a deplâns „lipsa de profesionalism” a canalului francez.

Potrivit comunicatului de presă algerian, „un jurnalist franco-algerian a asigurat producerea filmului cu ajutorul unui intermediar algerian şi beneficiind de o autorizaţie de filmare falsă”, o infracţiune care este „de altfel aspru pedepsită”.

Ministerul a promis să urmărească penal autorii reportajului pentru fals în acte publice.

Citește și : Negocierile de pace în Afganistan sunt în impas: Talibanii şi afganii sunt de acord că nu sunt de acord!

Potrivit ministerului, M6 a depus pe 6 martie 2020 o cerere de acreditare pentru membrii echipei programului „Enquęte Exclusive” în vederea filmării unui documentar despre „valorizarea dezvoltării economice şi turistice a oraşului Oran, precum şi despre multiculturalismul care constitue bogăţia ţării noastre”. Cererea a primit un răspuns nefavorabil din partea serviciilor ministerelor comunicării şi afacerilor externe.

Difuzarea în luna mai de către canalul public France 5 a unui alt documentar despre tineretul algerian şi Hirak, „Algeria, dragostea mea” realizat de jurnalistul şi regizorul francez de origine algeriană Mustapha Kessous a declanşat o criză diplomatică între Alger şi Paris.