DISTRIBUIȚI
Newsweek

Premierul grec Alexis Tsipras a salutat sâmbătă „o zi istorică” după votul din Parlamentul macedonean în favoarea începerii procedurii de schimbare a numelui acestei ţări, după un diferend de lungă durată şi de importanţă geopolitică între cele două ţări, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi este o zi istorică şi simbolică pentru politica noastră externă”, s-a felicitat Alexis Tsipras.


Citește și : Brexit: Manifestaţie la Londra pentru un nou referendum

La capătul unei săptămâni marcate de dezbateri vii şi tensiuni, premierul macedonean Zoran Zaev a ştiut să convingă 80 de deputaţi (dintre care circa 10 fac parte din rândurile opoziţiei) dintr-un total de 120 să voteze în favoarea schimbării numelui ţării, lansând o procedură de modificare a Constituţiei.

Votul vizează deschiderea căii pentru redenumirea Macedoniei în Republica Macedoniei de Nord, în virtutea unui acord între Atena şi Skopje semnat în iulie între cele două ţări.

Citește și : Cazul Khashoggi: Trump consideră că explicaţia Arabiei Saudite este „credibilă”

„Este o zi de bucurie (…), care dovedeşte rolul dinamic al Greciei, factor stabilizator în Balcani şi în sud-estul Europei”, a declarat Tsipras.

Odată ratificat în viitor de parlamentele Macedoniei şi Greciei, acest acord va permite Macedoniei să înceapă aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, spre marea nemulţumire a Rusiei.