DISTRIBUIȚI
La Libre Afrique

Omul de afaceri franco-algerian Alexandre Djouhri, care se află în centrul anchetei cu privire la o presupusă finanţare a campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale franceze a lui Nicolas Sarkozy în 2007, a fost inculpat vineri în Franţa de ”corupţie activă”, după ce a fost extrădat din Regatul Unit, relatează AFP, potrivit news.ro .

După ce justiţia franceză a cerut extrădarea acestuia de ani de zile, Alexandre Djouhri a fost predat joi seara autorităţilor franceze pe aeroportul de la Roissy, unde a fost adus de la Londra – unde a fost arestat în ianuarie 2018 în baza unor mandate europene de arestare.


Citește și : Germania confirmă al şaselea caz de coronavirus, un copil

Un judecător urma să se pronunţe asupra plasării acestuia în detenţie provizorie, cerută de Parchetul Naţional francez, potrivit unei surse judiciare.

Alexandre Djouhri, în vârstă de 60 de ani, este inculpat de asemenea cu privire la ”fals şi uz de fals”, ”corupţie activă cu bani publici străini”, ”complicitate” şi ”tăinuirea deturnării unor fonduri publice de către o persoană însărcinată cu o misiune în serviciul public”, dar şi de ”spălare de bani din corupţie activă şi pasivă cu bani publici străini în bandă organizată” şi ”spălare de bani din fraudă fiscală în bandă organizată”.

Un apropiat al fostului premier Dominique de Villepin, iar apoi al fostului premier al lui Nicolas Sarkozy Claude Guéant, Djouhri era foarte aşteptat de către magistraţii francezi, în contextul în care investigaţii au scos la iveală mai multe fluxuri de finanţare suspecte care-l implică în scandalul libian.

Numele său a apărut în ancheta cu privire la vânzarea în 2009 a unei vile de la Mougins, pe Coasta de Azur, unui fond libian administrat de către Bashir Saleh, un fost demnitar în regimul lui Muammar Gaddafi.

Citește și : Germania se aşteaptă ca un vaccin împotriva noului coronavirus să fie dezvoltat în câteva luni

El este suspectat că a fost, în spatele mai multor nume false, adevăratul proprietar şi că a cedat vila la un preţ suprevaluat, ceea ce permis ascunderea unor eventuale plăţi oculte ale regimului.

”Ţine de imaginar şi maşinaţiune. Eu n-am avut niciodată vreo vilă sub un nume de împrumut şi nu i-am vândut niciodată vreo vilă lui Bashir Saleh”, se apăra el în martie la postul LCI.