DISTRIBUIȚI
The Times

Fostul şef al executivului scoţian Alex Salmond a afirmat că o ‘supermajoritate’ în parlamentul scoţian după alegerile de luna viitoare ar face dificil pentru guvernul Regatului Unit să refuze un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Alex Salmond a anunţat crearea unei noi formaţiuni politice, Partidul Alba, care va candida la alegerile parlamentare scoţiene din 6 mai, afirmând că obiectivul său pentru acest scrutin este de a maximiza numărul aleşilor pro-independenţă.


Citeşte şi: Italia PRELUNGEŞTE restricţiile până la sfârşitul lui aprilie – Black News

”O supermajoritate în parlament, care să fie compusă nu doar din Partidul Naţional Scoţian, ci şi din alte formaţiuni pro-independenţă ca Alba, va schimba balanţa puterii în mod considerabil, pentru că niciun premier conservator nu va dori să încerce să se confrunte cu un întreg parlament sau cu un întreg popor”, a declarat Salmond pentru postul de radio BBC.

Naţionaliştii scoţieni insistă ca un referendum asupra independenţei să fie organizat după alegerile din luna mai pentru parlamentul Scoţiei, însă premierul britanic Boris Johnson a declarat că un astfel de referendum trebuie organizat doar o dată în decursul unei generaţii.

Citeşte şi: Veşti bune de la CDC: Persoanele vaccinate NU mai pot transmite coronavirusul – Black News

La referendumul din 2014, 55% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Regatul Unit, însă atât Brexitul, cât şi modul în care guvernul de la Londra a gestionat criza COVID-19 au consolidat sprijinul pentru independenţă.

Dacă scoţienii vor vota pentru independenţă, acesta va fi cel mai mare şoc pentru Regatul Unit de la independenţa Irlandei, în urmă cu un secol, într-un moment în care ţara se confruntă deja cu impactul Brexitului.