DISTRIBUIȚI
Twitter

O contaminare radioactivă a fost detectată într-o zonă rezidenţială lângă capitala indoneziană Jakarta, dar aceasta nu provine de la un reactor nuclear de cercetare aflat în apropiere, au declarat marţi oficiali citaţi de agenţia DPA, potrivit agerpres.

Agenţia de reglementare pentru energie nucleară din Indonezia (Bapeten) a anunţat vineri că a descoperit un nivel ridicat al izotopului radioactiv cesiu-137 în timpul unui test de rutină privind nivelul radioactivităţii într-un complex rezidenţial din oraşul Serpong, la circa 30 de kilometri vest de Jakarta.


Citește și: UE amenință giganții IT cu reguli mult mai dure

Nivelul ridicat de cesiu-137 a fost semnalat pe o porţiune de teren din interiorul complexului rezidenţial, la circa trei kilometri de un reactor ce aparţine statului indonezian şi care a fost construit în localitatea Serpong pentru activităţi de cercetare.

”Contaminarea nu provine de la reactorul nuclear”, a declarat presei ministrul indonezian al cercetării şi educaţiei, Bambang Brodjonegoro. ”Bapeten şi poliţia investighează prezenţa substanţei radioactive acolo. Este neobişnuit, pentru că nu este un loc de stocare a deşeurilor nucleare”, a mai spus oficialul indonezian.

Citește și: Un autobuz de transport public a EXPLODAT în Columbia (VIDEO)! Șapte oameni au murit!

Potrivit agenţiei Bapeten, nivelul de radiaţii detectat în acel loc este de 140 microsiverţi pe oră, în timp ce nivelul normal ar trebui să fie de cel mult 0,11 microsiverţi pe oră.

Nivelul de radiaţii în aria extinsă a acelei zone se încadrează în parametrii de siguranţă, conform aceleiaşi agenţii. Potrivit directorului Bapeten, Jazi Istiyanto, a fost excavată porţiunea de teren pentru a o decontamina. El a mai spus că suspectează că această contaminare ar putea proveni de la deşeuri industriale.