DISTRIBUIȚI

O alertă de ciclon de nivelul 2, cea mai ridicată, va fi declanşată sâmbătă dimineaţă pe întreg teritoriul Noii Caledonii, din cauza trecerii ciclonului Niran, a anunţat Serviciul de protecţie civilă, relatează AFP, potrivit agerpres. 

Fenomenul a generat vineri vânt cu viteza de 170 km/h în apropierea centrului său şi rafale cu viteze de 240 km/h.


Citeşte şi: Vaticanul vrea SĂ DESCHIDĂ catacomba Commodilla

Ciclonul se afla la circa 750 de kilometri în nord-vestul arhipelagului Belep, în extremitatea nordică a Noii Caledonii, unde a fost declanşat vineri dimineaţă un avertisment de tsunami după producerea unui seism cu magnitudinea 8,1 în apropierea insulelor Kermadec, alertă care a fost în cele din urmă ridicată.

„Niran îşi accelerează cursul şi se deplasează spre est-sud-est. În următoarele 24 de ore, ciclonul tropical ar putea atinge intensitatea maximă cu rafale de aproximativ 270 km/h în apropierea centrului său”, a declarat Meteo France.

Citeşte şi: Avertismentele de tsunami de pe coastele Pacificului au fost ridicate

Alerta de ciclon de nivelul 2, care recomandă ca locuitorii să rămână în case, va fi declanşată sâmbătă dimineaţă la ora 06:00 (20:00 ora Parisului) în 25 de municipalităţi din Grande Terre şi din Insulele Loialităţii, apoi va fi prelungită două ore mai târziu în întreg arhipelagul.

Având în vedere ploile abundente şi vânturile puternice care sunt aşteptate, mai multe comune, inclusiv Noumea unde locuiesc 10.000 de persoane în locuinţe precare, au deschis centre de cazare. Persoanele care locuiesc în zonele de coastă au fost, de asemenea, rugate să-şi părăsească locuinţele, din cauza riscului de imersiune marină.