DISTRIBUIȚI
REUTERS

Apele a 33 de râuri din China au crescut la cele mai înalte cote din istorie în timpul seriei curente de inundaţii, a precizat luni un oficial din Ministerul Apelor, în timp ce regiuni de pe întreg teritoriul ţării se pregătesc pentru încă o săptămână ”sumbră” de ploi torenţiale, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ye Jianchun, viceministru responsabil cu resursele de apă, a declarat în cadrul unei informări de presă, că apele a 433 de râuri – şi lacuri importante precum Dongting, Poyang şi Tai – au crescut peste cotele de alertă de la începutul sezonului inundaţiilor, în iunie.


Citeşte şi: Mii de bulgari cer în stradă demisia guvernului Borisov

”Întrucât ne apropiem de perioada esenţială în prevenirea inundaţiilor de la sfârşitul lui iulie şi începutul lui august, tendinţele actuale rămân sumbre în bazinele fluviului Yangtze şi a lacului Tai”, a spus acesta adăugând că seria de ploi torenţiale care a afectat centrul Chinei se va deplasa în cele din urmă spre nord.

Cantitatea medie de precipitaţii a ajuns la cel mai înalt nivel de la începutul măsurătorilor, în 1961. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat vinerea trecută că 141 de persoane şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute, iar pierderile economice se ridică la circa 60 de miliarde de yuani (8,57 miliarde de dolari).

Autorităţile pentru controlul inundaţiilor de pe întreaga suprafaţă a bazinului fluviului Yangtze au declanşat deja ”alerte roşii” care vizează zone intens populate precum Xianning, Jiujiang şi Nanchang.

O alertă roşie a fost de asemenea declarată pentru lacul Poyang, unde apele depăşesc cu trei metri nivelul normal, o altă cotă record.

În unele regiuni afectate de inundaţii, soldaţii au umplut saci cu nisip pentru a consolida malurile râurilor şi a preveni pagube suplimentare. Străzile oraşelor au fost inundate, iar membri ai echipelor de intervenţie au înfruntat apele până la brâu cu ajutorul bărcilor pneumatice pentru a ajunge la persoanele izolate în locuinţele transformate în insule.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii la bordul unui vas de război american (VIDEO)! Cel puţin 21 de oameni sunt răniţi!

Potrivit datelor Ministerului Apelor, niveluri de alertă au fost depăşite luni la peste 70 de staţii de monitorizare a inundaţiilor. Apele din rezervorul Barajului celor Trei Defileuri, care şi-a scăzut debitul pentru a cincea oară sâmbătă pentru a reduce nivelul apelor în aval, au ajuns în prezent la 153,2 metri, cu 6,7 metri peste limita de pericol.

Departamentul de meteorologie din China a precizat că, deşi anumite regiuni din sud-vest vor lua luni o pauză temporară de la ploile torenţiale, centrul şi estul Chinei se vor confrunta în continuare cu intemperii severe.