DISTRIBUIȚI

După mai multe luni cu precipitaţii reduse, oraşul Barcelona va fi plasat pentru prima dată după 2008 sub incidenţa unei alerte de secetă, care implică şi restricţii de utilizare a apei, au anunţat marţi autorităţile locale spaniole, citate de AFP, potrivit agerpres

„Lipsa ploilor de mai multe luni ne obligă să luăm noi decizii pentru a minimiza consecinţele acestei secete”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului regional catalan, Patricia Plaja, într-o conferinţă de presă.


Citește și: Coreea de Nord regretă ‘atitudinea deplorabilă’ a şefului ONU după tirul unei rachete balistice

Barcelona şi regiunea sa limitrofă vor fi plasate sub incidenţa unei alerte de secetă începând de vineri, adăugându-se astfel altor zone din Catalonia. 80% dintre locuitorii acestei regiuni vor fi vizaţi de noua alertă. Este pentru prima dată după anul 2008 când măsura a fost adoptată în Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Spania.

Alerta de secetă implică şi restricţii de utilizare a apei pentru agricultori, crescători de animale şi patronii de companii din sectorul industrial. De asemenea, este interzisă umplerea piscinelor. Însă nu există o raţionalizare pentru uz casnic, au precizat autorităţile spaniole.

Deşi previziunile pe termen mediu privind precipitaţiile „nu sunt rele”, contextul „îngrijorător” trebuie să facă populaţia să îşi schimbe obiceiurile de consum pentru a nu mai risipi apa, a avertizat Patricia Plaja.

„Catalonia se va confrunta de acum înainte cu perioade de secetă mai lungi şi mai intense”, a adăugat ea.

Spania, aflată în prima linie a ţărilor afectate de schimbările climatice din Europa, a raportat cea mai călduroasă lună octombrie de la începutul măsurătorilor sale meteorologice din 1961, după o vară marcată de mai multe valuri de căldură şi incendii devastatoare.

Citește și: UE organizează o reuniune de urgenţă cu Serbia şi Kosovo, pe fondul tensionării relaţiilor între acestea

Analizat prin prisma perioadei ianuarie-octombrie, 2022 a ocupat locul al patrulea în topul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice spaniole, cu un nivel pluviometric situat cu 26% sub media multianuală.

Nivelul rezervoarelor de apă ale ţării se aflau la jumătatea lunii noiembrie la doar 32,5% din capacitatea lor totală, potrivit Guvernului central de la Madrid.