DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Twitter

Autorităţile din Aachen, oraş în vestul Germaniei, vor distribui gratuit populaţiei, începând de vineri, pastile de iod pentru ca locuitorii să le poată lua în eventualitatea unui accident nuclear la centrala Tihange, situată pe teritoriul Belgiei şi a cărei închidere din motive de securitate este solicitată de autorităţile locale germane, informează EFE.

Potrivit autorităţilor regionale, vor putea solicita pastile de iod prin intermediul internetului persoanele cu vârsta sub 45 de ani, femeile însărcinate şi cele care alăptează.


Administrarea de tablete de iod „saturează” glanda tiroidă cu iod neradioactiv şi împiedică absorbţia iodului radioactiv după un accident nuclear, ajutând astfel la prevenirea cancerului tiroidian, au explicat autorităţile locale. Termenul pentru solicitarea tabletelor de iod va fi de trei luni.

Potrivit presei locale, până acum această campanie a fost amânată din cauza costurilor economice, dar şi al riscurilor, în condiţiile în care o administrare incorectă a pastilelor de iod poate avea efecte dăunătoare pentru sănătate.

Pentru persoanele de peste 45 de ani, riscurile pe care le presupun efectele secundare ale acestor pastile sunt mai mari decât riscul de a suferi de cancer de tiroidă, au declarat joi autorii iniţiativei.

Aachen se află la doar 70 de kilometri distanţă de centrala nucleară din Tihange. Mii de oameni au format în această vară un lanţ uman care s-a întins din oraşul german şi până la centrala belgiană pentru a solicita închiderea unităţii.