DISTRIBUIȚI
Sputnik

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a afirmat marţi că în închisoare a intrat într-un atelier de croitorie şi a ajuns „croitoreasă”. El a glumit pe Instagram că experienţa respectivă i-a schimbat atitudinea faţă de feminism, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În vârstă de 45 de ani, Navalnîi execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un lagăr de la est de Moscova. El a fost condamnat în martie pentru încălcarea prevederilor eliberării condiţionate după o sentinţă referitoare la acuzaţii pe care le consideră false şi menite doar să îi curme ambiţiile politice.


Citeşte şi: Trump: ‘Biden a pus în pericol relaţiile cu Regatul Unit prin înlăturarea bustului lui Churchill din Biroul Oval’ – Black News

Dizidentul a relatat pe Instagram că autorităţile din lagăr le cer deţinuţilor să lucreze şi le oferă posibilitatea de a alege între mai multe activităţi, printre care gătit, brutărie sau croitorie. Aceasta din urmă, care a fost opţiunea sa, l-a calificat pentru rolul denumit de conducerea închisorii „şevia” – croitoreasă – substantiv de gen feminin, folosit de obicei pentru femei. El a glumit că ar fi nevoie în limba rusă de un termen masculin.

Navalnîi recunoaşte că experienţa l-a făcut să îi simpatizeze mai mult pe cei de care şi-a bătut joc uneori pentru că cereau noi cuvinte de genul feminin, cum ar fi „blogerka” pentru bloggerii de sex feminin.

Citeşte şi: Israelul întăreşte controlul asupra exportului de produse informatice – Black News

„Societate, cer oficial o formă masculină pentru profesia de ‘croitoreasă'”, a spus disidentul rus.

Postarea sa pe Instagram a apărut în ziua când preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să participe la o videoconferinţă cu omologul său american, Joe Biden. În urmă cu nouă luni, Statele Unite au impus Rusiei sancţiuni pentru otrăvirea lui Navalnîi – cel mai cunoscut critic al lui Putin pe plan intern – cu o substanţă neurotoxică. Moscova neagă implicarea în incidentul respectiv.