DISTRIBUIȚI
© Sputnik / Moscow City Court

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi l-a felicitat luni pe jurnalistul Dmitri Muratov, redactor-şef al publicaţiei Novaia Gazeta, pentru premiul său Nobel pentru Pace ‘binemeritat’, apreciind că lumea are nevoie de un ‘jurnalism care nu se teme de adevăr’, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Acest gest de felicitare vine în contextul în care foarte mulţi susţinători ai lui Aleksei Navalnîi, inclus şi el pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Pace, sunt de părere că dacă acest premiu i-ar fi fost acordat lui, aceasta l-ar fi pus întrucâtva la adăpost de eventuale noi represalii din partea autorităţilor ruse şi ar fi fost o garanţie că opozantul ar ieşi viu din închisoare, conform canalului de televiziune Dojd.


Citește și : Financial Times spune că europenii ar trebui să ‘se pregătească pentru remodelarea demografică de către arabi și asiatici’

‘Îi felicit sincer pe Dmitri Muratov şi (publicaţia sa) Novaia Gazeta pentru premiul Nobel pentru Pace. Este o recompensă binemeritată’, a reacţionat pe Instagram Navalnîi, care a fost propus de mai multe ori în ultimii pentru a obţine această distincţie.

În prezent încarcerat într-un caz de fraudă pe care el şi susţinătorii săi îl consideră ca fiind motivat politic, Navalnîi a menţionat că decizia de a-i acorda vinerea trecută Nobelul pentru Pace lui Dmitri Muratov a intervenit la o dată ‘simbolică ‘, la o zi de la comemorarea a 15 ani de la asasinarea jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia de la Novaia Gazeta.

‘Aceasta ne aminteşte de preţul ridicat pe care trebuie să-l plătească cei care refuză să servească autorităţile’, a adăugat Navalnîi, care publică periodic mesaje pe reţelele de socializare, în pofida încarcerării sale. Potrivit media ruse, Navalnîi, care nu are acces la telefon în închisoare, transmite avocaţilor săi ceea ce vrea să posteze şi aceştia îi publică mesajele.

Principalul opozant rus a felicitat-o de asemenea pe jurnalista filipineză Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace împreună cu Dmitri Muratov.

‘Rusia şi Filipine sunt ţări atât de diferite, dar înalţii lor responsabili sunt similari, mai ales în minciunile lor fără de sfârşit şi ura lor faţă de cei care le dau în vileag minciunile’, continuă Navalnîi.

Potrivit acestuia, ‘principalul lucru de care avem nevoie acum şi întotdeauna este un jurnalism care nu se teme să spună adevărul’.

Dmitri Muratov este redactor-şef de aproape 25 ani al Novaia Gazeta, o publicaţie cunoscută pentru anchetele sale şi una dintre puţinele instituţii media care critică în mod deschis puterea în Rusia. Angajamentul său a costat viaţa a şase dintre jurnaliştii publicaţiei începând din anii 1990 şi până în prezent.

Citește și : Zeci de mine din nordul Chinei au fost închise din cauza inundaţiilor – VIDEO

Muratov a declarat vineri că el i-ar fi acordat premiul Nobel pentru Pace lui Aleksei Navalnîi, militant anticorupţie şi un adversar înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin.

Unii susţinători ai lui Navalnîi nu şi-au ascuns dezamăgirea că liderul lor, care a fost la un pas de moarte în august 2020 când a fost otrăvit cu Noviciok, agent neurotoxic de uz militar, nu a luat acest premiu, notează AFP.