DISTRIBUIȚI
Hindustan News Hub

Cunoscutul jurnalist rus Aleksandr Nevzorov a fost condamnat în absenţă, miercuri, la opt ani de închisoare de un tribunal din Moscova, după ce a fost găsit vinovat de răspândirea de ”ştiri false” despre ceea ce Rusia numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina, au informat media de stat ruse, potrivit Reuters, potrivit agerpres.

În martie anul trecut, procurorii au deschis un dosar împotriva lui Nevzorov anul trecut pentru postările acestuia pe social media în care el acuza forţele armate ruse că au bombardat intenţionat o maternitate din oraşul ucrainean Mariupol, port strategic la Marea Azov.


Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au calificat atacul respectiv drept o atrocitate. Rusia a respins acuzaţia că a bombardat spitalul, acuzând în schimb Kievul de ”înscenarea unei provocări”.

Tot în martie, soţia lui Aleksandr Nevzorov a scris pe Instagram că ea şi soţul său se aflau în Israel, dar cuplul nu avea nicio intenţie de a se muta acolo permanent.

Un tribunal moscovit a dispus în mai anul trecut arestarea în absenţă a lui Aleksandr Nevzorov. Instanţa a afirmat că jurnalistul, care fusese plasat pe lista persoanelor urmărite internaţional întocmită de Moscova, urma să fie arestat pentru 60 de zile dacă el ar fi revenit vreodată în Rusia sau dacă ar fi extrădat în această ţară.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Aleksandr Nevzorov, ce are peste 1,8 milioane de urmăritori pe canalul său de YouTube, a spus că ancheta la adresa sa este ridicolă şi a redactat o scrisoare deschisă către procurorul-general al Rusiei cerând închiderea cazului.

La opt zile după invadarea Ucrainei pe 24 februarie anul trecut, Rusia a adoptat o lege ce prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei condamnaţi pentru răspândirea deliberată a ”ştirilor false” despre armata rusă.