DISTRIBUIȚI
Kommersant

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a referit pentru prima oară la o viitoare dezbatere cu privire la eventuale alegeri prezidenţiale anticipate, dar a refuzat să propună un calendar, apreciind că acest scrutin va depinde de proiectul său de reformă constituţională, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

‘Dacă schimbăm Constituţia, atunci aceasta va trebui să prevadă alegeri prezidenţiale. Înclin spre alegeri prezidenţiale anticipate, nu exclud’ această posibilitate, a declarat Lukaşenko într-un interviu pentru mass-media ruse difuzat miercuri, explicând că tema va face obiectul unei dezbateri în cadrul unei ‘Adunări Populare Panbelaruse’ care va avea loc în decembrie sau în ianuarie.


Citește și: G7 cere Rusie ‘să-i scoată în față’ pe cei vinovați de otrăvirea lui Navalnîi

‘Nu vorbesc despre un calendar, căci trebuie să adoptăm Constituţia, să organizăm mai întâi alegeri locale’, a adăugat el.

Confruntat cu manifestaţii de o amploare fără precedent din august, de la realegerea controversată în funcţie pentru al şaselea mandat prezidenţial, Lukaşenko refuză orice negociere cu contestatarii, evocând doar un proiect vag de reformă constituţională care ar reduce puţin din imensele prerogative ale şefului statului.

Citește și: Trump va anunța zilele următoare RETRAGEREA mai multor trupe din Irak şi Afganistan

În interviul citat de AFP, el a declarat că nu va pleca sub presiune: ‘Nu sunt un laş, nu îmi este frică. Nu am fugit şi nu voi fugi. Şi nici copiii mei nu vor pleca nicăieri’.

Aproape toate personalităţile de prim-plan ale opoziţiei din Belarus au fost arestate sau constrânse să ia calea exilului în ultimele săptămâni. Mobilizarea în stradă nu şi-a pierdut suflul: peste 100.000 de persoane au manifestat duminica trecută, pentru a patra săptămână consecutiv, cerând plecarea lui Lukaşenko.