DISTRIBUIȚI

Summitul de la Paris prevăzut în luna iulie la Paris pentru reluarea discuţiilor cu Kosovo nu va avea loc, după toate probabilităţile, a declarat joi preşedintele sârb Aleksandar Vucic, acuzând pentru aceasta Pristina, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Pot spune cu certitudine de 99% că (summitul de la) Paris nu va avea loc’, a declarat Vucic, citat de agenţia Beta.


Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Procesul de normalizare a relaţiilor între Serbia şi fosta sa provincie se află în impas, pentru reluarea discuţiilor Belgradul solicitând ca Pristina să renunţe la taxele vamale de 100% aplicate produselor sale de la sfârşitul lui 2018, ceea ce Kosovo condiţionează de recunoaşterea independenţei sale de către Serbia.

‘Albanezii (din Kosovo) nu sunt pregătiţi să vorbească despre niciun subiect important şi au vrut (…) să le trimită un mesaj germanilor şi francezilor, că nu europenii sunt aceia care trebuie să rezolve problema Kosovo’, a explicat preşedintele sârb, conform televiziunii naţionale RTS.

Francezii şi germanii au înţeles mesajul şi ‘cred că decizia lor este că nu va exista o reuniune’, a adăugat el.

Vezi şi: Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

‘Dacă Pristina refuză cu desăvârşire să elimine taxele vamale, nu văd niciun motiv să ţinem această reuniune’, a declarat miercuri prim-ministrul sârb Ana Brnabic, în cursul unei vizite la Paris.

Recent, premierul kosovar Ramush Haradinaj a declarat că ‘obstacolul’ îl constituie ‘absenţa voinţei (Belgradului) de a se ajunge la o recunoaştere reciprocă’, ‘nu taxele vamale’.

La începutul săptămânii, preşedintele Hashim Thaçi şi-a reiterat dorinţa ca SUA, cel mai important susţinător al Kosovo, să fie incluse în procesul de discuţii alături de Uniunea Europeană, acuzând pentru eşecul unui prim summit de la Berlin o deficienţă de ‘coordonare cu Statele Unite’.