DISTRIBUIȚI
tass

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au transmis luni că alegerile prezidenţiale din Rusia s-au derulat în general corect, în ciuda „lipsei unei veritabile concurenţe” şi a unor nereguli menite a spori prezenţa la vot, potrivit AFP, relatează şi agerpres.

OSCE, care a avut 481 de observatori în birourile de vot, a precizat într-un raport că scrutinul a fost organizat „în general în mod ordonat, în ciuda unor nereguli procedurale în timpul votului şi al numărării buletinelor”.


Citeşte şi: Oficialii Casei Albe sunt obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate

OSCE a subliniat totuşi că scrutinul, câştigat de Vladimir Putin, reales pentru un al patrulea mandat cu 76,7% din voturi, s-a desfăşurat „într-un mediu politic şi judiciar marcat de o presiune constantă asupra vocilor critice”.

„Restricţiile asupra libertăţilor fundamentale de adunare, de asociere şi de expresie, precum şi asupra înregistrării unor candidaţi, au avut ca rezultat lipsa unei veritabile concurenţe”, a indicat OSCE.

Organizaţia a subliniat de asemenea „absenţa criticilor în relatările despre preşedintele Putin în majoritatea mass-media, ceea ce a dus la condiţii de concurenţă inegale” între candidaţi.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost exclus din alegeri de către Comisia Electorală din cauza unei condamnări în justiţie pentru deturnare de fonduri, proces despre care el a spus că a fost orchestrat de autorităţi. El a făcut apel la boicotarea scrutinului.

Citeşte şi: Vladimir Putin are peste 76%, după numărarea a 99% din voturi

Susţinătorii săi s-au confruntat cu „numeroase arestări, confiscarea materialului lor (de campanie) şi cu alte măsuri care le-au limitat libertatea de a-şi exprima opiniile şi de a se aduna”, a indicat OSCE.

Observatorii internaţionali au identificat în ziua scrutinului „o serie de măsuri, dintre care unele necorespunzătoare, menite a spori rata de participare”, cum ar fi asigurarea transportului cu autobuzul a unor grupuri de funcţionari spre birourile de vot sau presiuni asupra angajaţilor anumitor companii, studenţi şi părinţi pentru a merge la vot.

Navalnîi a acuzat autorităţile că, prin numeroase fraude, au crescut rata de participare, care a fost mai mare comparativ cu alegerile prezidenţiale precedente, şi a atras atenţia că va continua să facă apel la manifestaţii.

Preşedinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a spus în schimb că alegerile au fost „cât se poate de transparente”.

Citeşte şi: Aliaţii lui Putin se întrec în felicitări, Occidentul este mai rezervat