DISTRIBUIȚI
politico.com

Alegerile prezidenţiale din Afganistan, programate iniţial pentru 20 aprilie 2019, au fost amânate pentru 20 iulie anul viitor, a anunţat duminică şeful Comisiei Electorale Independente, Abdul Badi Sayyad, informează AFP, potrivit agerpres.

Alegerile provinciale şi locale, precum şi un scrutin legislativ în provincia Ghazni (est), se vor desfăşura în aceeaşi zi, a adăugat oficialitatea afgană în faţa presei.


Citește și : Putin, într-un mesaj de Anul Nou adresat lui Trump: „Moscova este pregătită pentru dialog „

Acest anunţ intervine după mai multe săptămâni de speculaţii cu privire la o amânare a alegerilor menită să ofere mai mult timp negocierilor de pace în curs între americani şi talibani.

Data de 20 aprilie era considerată nerealistă de către numeroşi observatori, în contextul în care Comisia Electorală Independentă nu a făcut încă publice rezultatele definitive ale scrutinului legislativ care a avut loc în octombrie.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Ashraf Ghani, care intenţionează să candideze pentru un nou mandat, a salutat anunţul amânării scrutinului care survine la scurt timp după anunţul – neconfirmat oficial – al unei viitoare retrageri a între 7.000 şi 14.000 de militari americani prezenţi pe teritoriul afgan.

Citește și : Dezastru în Filipine: 26 de morţi în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren (VIDEO)

Această decizie surpriză, survenită pe fondul eforturilor de relansare a negocierilor de pace cu talibanii, a luat prin surprindere numeroşi diplomaţi şi reprezentanţi politici la Kabul. Mulţi cetăţeni afgani se tem la rândul lor că fragilul guvern de la Kabul ar putea cădea, ceea ce ar putea declanşa un nou război civil, notează AFP.