DISTRIBUIȚI

Alegerile parlamentare din Uzbekistan au fost „marcate de multiple nereguli” şi nu a existat o opoziţie politică, a declarat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), citată de DPA, potrivit agerpres.

„Toate partidele susţin politicile prezidenţiale şi nu există partide de opoziţie. Alegătorii rămân fără o alegere reală”, a arătat OSCE într-o evaluare după ce a trimis observatori la votul de duminică.


Citește și : AFP: Dar cine este cu adevărat noul conducător al Statului Islamic?

Neregulile din timpul alegerilor includ „votul în numele altora şi faptul că nu s-a ţinut cont de procedurile cheie de numărare”, a adăugat OSCE.

În legătură cu câteva aspecte pozitive, OSCE a remarcat „o mai mare acceptare a libertăţii de exprimare”, în timp ce „toleranţa criticii la adresa administraţiei de stat a crescut” şi un „număr fără precedent” de femei au candidat.

Alegerile sunt văzute ca un test al angajamentului statului faţă de reformele democratice în urma morţii în urmă cu trei ani a fostului lider autoritar care a condus ţara cu o mână de fier timp de 25 de ani.

Cu a doua cea mai mare economie dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală, Uzbekistanul a fost condus de un singur preşedinte, Islam Karimov, timp de aproape trei decenii până la moartea sa în 2016.

Citește și : Putin a inaugurat legătura feroviară dintre Crimeea şi Rusia continentală – VIDEO

OSCE a remarcat „nereguli grave” la votul din 2016 pentru alegerea succesorului lui Karimov, Şavkat Mirzioev, inclusiv „indicii despre umplerea urnelor”.

La alegerile parlamentare anterioare, din 2014, OSCE a declarat că atmosfera politică în Uzbekistan era „strict controlată”.