DISTRIBUIȚI
Timpul.md

Multiplele încălcări, în special pe perioada campaniei electorale, denotă că alegerile locale care au avut loc în unele oraşe şi comune din Republica Moldova, printre care capitala Chişinău, nu au fost în totalitate corecte, a declarat luni şeful misiunii de observare a alegerilor din partea Asociaţiei Promo Lex, Pavel Postică, potrivit Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Transportarea organizată de alegători la secţii de votare, urne de vot nesigilate conform procedurilor legale, persoane necunoscute înregistrate în locuinţele alegătorilor, publicitate electorală pe raza mai multor secţii de votare, depăşirea cheltuielilor cu destinaţie electorală de către unele partide: acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente abateri identificate de Asociaţia Promo-Lex în ziua alegerilor şi în campania electorală care a avut loc.


Citește și : Ciclonul tropical ‘Sagar’ a provocat moartea a cel puţin 16 persoane în Somalia și Djibouti

Potrivit Promo Lex, la 99 de secţii de votare din cele 375 voturile au fost numărate de mai multe persoane, nu de una singură cum prevede legislaţia electorală. Observatorii au mai constatat prezenţa nejustificată a unor persoane la mai multe secţii de vot, peste 20 de procese verbale viciate, în care numărul persoanelor din liste nu a coincis cu numărul buletinelor de vot.

Cu toate acestea, în urma numărătorii paralele a voturilor de către Promo Lex, datele au coincis în mare parte cu cele prezentate de Comisia Electorală Centrala (CEC) a Republicii Moldova.

Candidatul Partidului Socialiştilor la primăria Chişinăului, Ion Ceban, a obţinut cel mai mare scor, aproape 41% dintre sufragii, fiind urmat de candidatul Platformei Dreptate şi Adevăr, susţinut de PAS şi PLDM, Andrei Năstase, care a întrunit peste 32%. Pe locul al treilea s-a situat primarul interimar al Chişinăului, candidata independentă Silvia Radu, cu 17,65% din voturi.

Ion Ceban şi Andrei Năstase se vor confrunta în turul doi de scrutin, ce va fi organizat, conform legislaţiei electorale, peste două săptămâni.

Primăria oraşului Bălţi a fost câştigată din primul tur de candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Nicolai Grigorişin, cu peste 61% din voturi.

Citește și : Madridul reacţionează după ce Quim Torra şi-a anunţat lista de miniştri

În cele câteva comune în care au mai avut loc alegeri locale în Republica Moldova, acestea au fost câştigate de asemenea din primul tur de candidaţii Partidului Democrat, exceptând o singură comună din judeţul Orhei, unde primăria a fost câştigată de candidatul partidului politic „Şor”.