DISTRIBUIȚI
Gandul.info

Alegerile legislative care s-au desfăşurat duminică în Republica Moldova s-au desfăşurat în general „fără mari incidente”, într-un mod profesionist şi transparent, a existat o concurenţă reală şi drepturile fundamentale au fost respectate, a apreciat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat scrutinul, transmit dpa, EFE şi AFP, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, au existat „acuzaţii” privind transportul de alegători cu autobuzele şi cumpărarea de voturi, a menţionat într-o conferinţă de presă coordonatorul special şi responsabilul misiunii de observare electorală a OSCE, Giorgi Tsereteli.


Citește și : Baie de sânge într-un apartament din Africa de Sud. Trei persoane au fost ucise! – VIDEO

Existenţa unor acuzaţii similare a fost consemnată şi de Rebecca Harms, şefa delegaţiei de observatori a Parlamentului European, într-un context în care copreşedinta blocului proeuropean ACUM, Maia Sandu, a denunţat grave nereguli în regiunea transnistreană. „Zeci de mii de persoane au fost transportate cu autobuzele şi plătite să voteze”, a spus Sandu.

Şeful delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Claude Kern, a afirmat la rândul său că alegerile au fost organizate „în general bine”, dar lipseşte un mecanism eficient de prevenire a abuzurilor de influenţă din partea unor oameni de afaceri şi un sistem adecvat de sancţiuni.

Rebecca Harms a atras în acelaşi timp atenţia asupra unei „deteriorări a standardelor democratice” în Republica Moldova, evocând reforma sistemului electoral din 2017, împotriva recomandărilor OSCE şi Comisiei de la Veneţia.

Campania electorală „a fost marcată de alegaţii de presiuni asupra funcţionarilor şi puternice indicii privind cumpărarea de voturi şi abuzuri în ce priveşte resursele de stat”, a subliniat OSCE într-un comunicat.

Raportul observatorilor menţionează totodată „controlul asupra media al unor actori politici” şi „confuzia” generată de schimbarea sistemului electoral, care a combinat pentru prima dată votul pe liste cu votul uninominal.

Alegerile au fost considerate un test pentru puterea preşedintelui prorus Igor Dodon în înfruntarea cu rivalii proeuropeni, notează dpa. Potrivit rezultatelor de luni după numărarea a 99% din voturi, pe primul loc se afla Partidul Socialiştilor al preşedintelui Dodon, cu 31% din voturi, urmat îndeaproape de blocul ACUM, cu 26%, şi Partidul Democrat, cu aproape 24%.

Citește și : Igor Dodon va dizova Parlamentul dacă nu va fi formată o majoritate

Corupţia este văzută drept una din principalele probleme ale Republicii Moldova, una din cele mai sărace ţări din Europa. Mulţi moldoveni lucrează în străinătate, în Uniunea Europeană sau în Rusia.

„Nu este niciun secret că există o dezamăgire generală în rândul cetăţenilor în ce priveşte procesele şi instituţiile politice de aici”, a menţionat Giorgi Tsereteli.

„Îi invit pe noii aleşi să-şi ţină promisiunile, să rezolve problemele identificate şi să răspundă aşteptărilor oamenilor”, a adăugat coordonatorul OSCE.