DISTRIBUIȚI
NewsBeezer

Alegerile generale din Bolivia, amânate din cauza pandemiei de COVID -19, vor avea loc la 6 septembrie, a anunţat marţi preşedintele autorităţii electorale, Salvador Romero, după un acord între partide, relatează AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul suprem electoral (TSE) va trimite Parlamentului un proiect de lege care ”prevede organizarea de alegeri generale la 6 septembrie”, a declarat el, referindu-se la scrutinul programat iniţial pentru 3 mai în încercarea de a scoate Bolivia din criză politică.


Citește și : Demisie în guvernul bosniac după dezacorduri privind migraţia

Bolivia este condusă de câteva luni de Jeanine Anez, o senatoare de dreapta care a devenită preşedinte interimar după demisia şi fuga din ţară, în noiembrie 2019, a preşedintelui socialist Evo Morales, care trăieşte acum în exil în Argentina.

Tabăra lui Evo Morales are o largă majoritate în fiecare dintre cele două camere ale Parlamentului.

La putere din 2006, fostul preşedinte socialist s-a declarat victorios în alegerile prezidenţiale din 20 octombrie pentru un al patrulea mandat, dar opoziţia a contestat şi a reclamat fraude. După săptămâni de proteste, abandonat de poliţie şi armată, el a demisionat pe 10 noiembrie şi a părăsit Bolivia.

Citește și : Michelle Bachelet: Pandemia şi manifestaţiile scot în evidenţă ‘discriminările rasiale endemice’

Ţara andină cu 11 milioane de locuitori a înregistrat până în prezent peste 10.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 300 de decese, cifre în creştere netă.

Activitatea economică a fost reluată începând de luni în câteva oraşe importante din Bolivia.