DISTRIBUIȚI
NewsBeezer

Procesul electoral încheiat cu victoria candidatului socialist Luis Arce la preşedinţia Boliviei a fost ‘transparent’ şi s-a încheiat cu un rezultat ‘categoric’, a declarat misiunea de observare a alegerilor desfăşurată de Organizaţia Statelor Americane (OSA), informează AFP, potrivit agerpres.

‘Cetăţenii au votat în mod liber, iar rezultatul a fost clar şi categoric’, a declarat miercuri, la La Paz, şeful misiunii OSA, Manuel Gonzalez.


Citește și: Hit and run: Un jandarm francez a fost lovit intenționat de o mașină care circula cu viteză

El a prezentat public raportul preliminar al misiunii OSA la alegerile de duminică, la care Luis Arce, candidatul Mişcării spre Socialism (MAS) a fostului preşedinte Evo Morales, a fost ales din primul tur cu un avans considerabil.

‘Acest rezultat dă o mare legitimitate guvernului ce va fi format, instituţiilor boliviene şi procesului electoral’, a subliniat Gonzalez.

Şeful misiunii OSA a explicat miercuri că problemele detectate la scrutinul din 2019 nu s-au repetat anul acesta.

‘Graţie auditului realizat după alegerile de anul trecut, ţara are acum o autoritate electorală independentă şi a avut o consultare mai echitabilă şi transparentă’, a punctat Gonzalez.

Autorităţile electorale boliviene au comunicat miercuri seară, după numărarea a 90% dintre buletinele de vot, că Luis Arce a obţinut 54,51% din sufragii, devansându-i pe fostul preşedinte centrist Carlos Mesa (29,21%) şi candidatul de dreapta Luis Fernando Camacho (14,19%).

În pofida epidemiei de COVID-19, rata de participare a fost extrem de ridicată, de 87%.

Vezi și: 43 de persoane au fost eliberate după ce au fost ținute captive într-o bancă din Georgia – VIDEO

Victoria clară a lui Arce marchează revenirea la putere a MAS la un an de la demisia liderului său Evo Morales, constrâns să plece de la conducere după ce fusese declarat învingător în alegerile prezidenţiale din octombrie 2019, la care candidase pentru un al patrulea mandat.

Opoziţia a refuzat atunci să-i recunoască victoria, afirmând că a fost obţinută prin fraudă, iar OSA a confirmat că au existat nereguli.

După manifestaţii ample şi violenţe, soldate cu peste 30 de morţi şi 800 de răniţi, potrivit ONU, Evo Morales, abandonat de poliţie şi armată, a demisionat în noiembrie şi a părăsit Bolivia. El trăieşte acum în Argentina, dar a promis că va reveni în ţară.