DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis duminică, în timpul unui miting de campanie electorală, că dacă la alegerile din 31 martie va obţine un nou mandat prezidenţial va dota forţele armate cu noi tipuri de rachete, transmite agenţia EFE, potrivitt Agerpres.

”Următorul mandat îl voi începe cu dezvoltarea unui noi program de rachete”, a spus Poroşenko la mitingul desfăşurat în piaţa Mihailovskaia din Kiev. Pe 11 martie, el a dat sarcină industriei militare ucrainene să creeze sisteme de rachete de înaltă precizie şi cu o rază mai mare de acţiune, capabile ”să dea un răspuns agresiunii şi să lovească ţinte în profunzime în spatele liniilor inamice”, făcând aluzie la Rusia.


Citește și : ALERTĂ în Noua Zeelandă – Aeroportul din orașul Dunedin, închis în urma găsirii unui pachet suspect

O altă promisiune electorală a lui Poroşenko este că va obliga Rusia şi accepte forţe de pace ale ONU în zona de conflict din estul Ucrainei, aşa cum a propus Kievul. ”Atunci când (preşedintele Vladimir) Putin va vedea că ucrainenii au votat împotriva celor care îngenunchează, împotriva capitulării, se va vedea obligat să accepte poziţia Ucrainei cu privire la ”căştile albastre” ale ONU în Donbas şi alte propuneri ale noastre”, susţine preşedintele ucrainean.

El a insistat că unica garanţie de securitate şi independenţă pentru Ucraina şi cetăţenii ei este aderarea la UE şi, mai ales, la NATO. ”Cu un vecin ca Rusia poţi dormi liniştit, fără o puşcă încărcată sub pat, numai sub apărarea colectivă a NATO”, a argumentat Poroşenko.

Citește și : Opoziția laburistă va forţa o moţiune de cenzură dacă acordul privind Brexit-ul va fi din nou respins de parlament

Cu două săptămâni înaintea primului tur scrutinului prezidenţial în sondaje conduce actorul de comedie Vladimir Zelenski, cu circa 20% din intenţiile de vot, urmat de Petro Poroşenko şi fostul premier Iulia Timoşenko, ambii cu circa 16%. În total, 39 de candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială.