DISTRIBUIȚI
Gandul.info

Sute de oameni aduși organizat cu autocarele au dat năvală dis-de-dimineață în mai multe secții de votare deschise pentru cei din stânga Nistrului, rețelele de socializare abundă de imagini cu autocare în rând și cu mulțimi de oameni care se îndreaptă spre secțiile de votare, relatează jurnal.md, scrie Mediafax.

Imagini incredibile vin de la Varnița, acolo unde localitatea, dar în special secțiile de votare sunt pur și simplu paralizate de zeci de autocare cu cetățeni aduși din stânga Nistrului, anunţă portalul unimedia.info.


Citește și : Cel puţin 18 persoane au murit în explozia unei mine terestre lăsate de islamiști în apropiere de oraşul sirian Hama

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informații se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnsitrene, dar și angajații companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiți să voteze candidații democrați și pentru participare vor primi câte 20 de dolari. Despre acest ucru a vorbit și președintele Igor Dodon. Reprezentanții PDM nu au comentat deocamdată informațiile.

„Uitați-vă cum vin din nou cu sutele, cu miile, transnistrenii care nu achită un leu în bugetul național, vin și ne hotărăsc soarta. Moldoveni, ieșiți la votare, nu le dați voie să ne hotărască soarta. E strașnic ce se întâmplă”, scrie Vasile Dânga, unul dintre internauți, care a surprins imagini cu rândurile de alegători care mărșăluiesc organizat spre secția de votare.

La Rezina, batalionul de alegători au fost aduși chiar înainte de deschiderea secției de votare. „Ora 6:54, uitați-vă cum vine lumea la secția de la casa de cultură din Rezina. Ce patrioți sunt oamenii din Pridnestrovia. Nu-s indiferenți deloc față de ceea ce se face la noi în țară”, a ironizat Ilian Cașu, care a postat imaginile.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu unele precizări privind anumite situaţii apărute în desfășurarea procesului electoral de astăzi din Republica Moldova.

Astfel, privind cazurile de transportare la secțiile de votare a cetățenilor cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au precizat că legislația națională nu prevede interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare.

„Aceste cazuri urmează să fie documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte”, au menţionat reprezentanţii CEC.

Totodată, CEC a subliniat că în cazurile când alte persoane autorizate observă desfășurarea procesului electoral în cadrul secțiilor de votare şi încearcă să influențeze decizia alegătorilor despre participarea la scrutin, se atenţionează că doar funcționarii electorali se pot implica în procesul de organizare a votării.

Citește și : Iranul a testat cu succes o rachetă de croazieră în cursul unor exerciţii navale în Golf

„Aceștia eliberează alegătorilor toate tipurile de buletine de vot, atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru referendumul republican consultativ, fapt pentru care alegătorii vor semna în listele electorale. Decizia de a vota în cadrul referendumului și a alegerilor parlamentare aparține alegătorului”, a potrivit reprezentanţilor CEC.