DISTRIBUIȚI
ThingLink

Chilienii îşi aleg duminică un nou preşedinte, favorit fiind considerat miliardarul conservator Sebastian Pinera, relatează agerpres .

Sondajele de opinie arată că Sebastian Pinera, care a fost preşedinte între 2010 şi 2014 şi conduce coaliţia Chile Vamos, are un avans confortabil în faţa celor şapte rivali ai săi, dintre care şase de centru-stânga, dar nu ar obţine 50% din voturi pentru a câştiga din primul tur. El nu a putut candida din nou imediat după încheierea preşedinţiei sale, deoarece legislaţia interzice două mandate consecutive.


Citește și : Gerry Adams, preşedintele partidului republican irlandez Sinn Fein, renunţă la poziţia sa

Un fost moderator de emisiuni televizate, senatorul Alejandro Guillier, este candidatul coaliţiei fracturate de centru stânga Nueva Mayoria, a actualei şefe a statului, socialista Michelle Bachelet. El este cotat pe poziţia a doua, cu circa 21% din intenţiile de vot, comparativ cu 42% pentru Pinera, conform unui sondaj CEP de luna trecută.

Scrutinul din Chile este ultimul dintr-o serie de alegeri din America de Sud care marchează virajul statelor latino-americane spre dreapta.

Aceste alegeri marchează de asemenea un punct de cotitură pentru coaliţia partidelor de centru-stânga din Chile, cunoscută până acum sub numele de Concertacion. Pactul, care a dominat decenii politica din Chile, s-a fisurat sub preşedinţia lui Bachelet, din cauza neînţelegerilor asupra unor politici precum relaxarea legislaţiei stricte privind avortul şi întărirea sindicatelor.

Aproximativ 14,3 milioane de chilieni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, în intervalul orar local 08.00-18.00