DISTRIBUIȚI
ThingLink

Chilienii votează, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pentru a alege succesorul lui Michelle Bachelet, un scrutin ce se anunţă foarte strâns între jurnalistul socialist Alejandro Guiller şi fostul şef de stat de dreapta Sebastian Pinera, cu extrema-stângă în poziţia de arbitru, relatează AFP.

Aproximativ 13,4 milioane de locuitori sunt chemaţi la urne, între orele 8.00 (11.00 GMT) şi 18.00 (21.00 GMT), în timp ce rezultatele sunt aşteptate în jurul orei 23.00 GMT, conform agerpres .


Aproape 40.000 de chilieni din străinătate – prezenţi în 62 de ţări – au început să voteze de sâmbătă seară, mai ales la Wellington, în Noua Zeelandă.

Prezentat ca favorit, Pinera, fostul şef de stat de dreapta între 2010 şi 2014 şi de asemenea miliardar, s-a plasat în frunte în primul tur, dar cu un scor mult mai mic decât se aştepta (36,6%), înaintea lui Alejandro Guillier (22%), în vârsta de 64 de ani.

Citește și : ONU examinează un proiect de rezoluție vizând respingerea deciziei lui Trump privind Ierusalimul

Cu toate acestea, candidata de extremă-stânga Beatriz Sanchez, 46 de ani, de asemenea jurnalist, a obţinut 20% din voturi, devenind a treia forţă politică din ţară.

Alegătorii dnei Sanchez – care nu au primit instrucţiuni de vot dar au mărturisit că l-ar vota pe Guillier – ar putea să încline balanţa.

La 19 noiembrie, cei şase candidaţi de stânga au obţinut în total 55% din voturi.

Chile, una dintre cele mai importante economii din America Latină, a fost condus în ultimii patru ani de socialista Michelle Bachelet, care a bulversat această societate considerată foarte conservatoare printr-o serie de reforme progresiste, inclusiv adoptarea căsătoriilor gay şi depenalizarea avortului, anterior interzis.